elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana aconseguix declarar les Creus de Maig Festa d'Interés Turístic Autonòmic

Borriana aconseguix declarar les Creus de Maig Festa d'Interés Turístic Autonòmic
  • Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que oferixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana

La Direcció General de Turisme de la Generalitat Valenciana ha declarat les Creus de Maig de Borriana, Festa d'Interés Turístic Autonòmic. Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que oferixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana.

L'Ajuntament de Borriana va aprovar en Ple, el passt mes de gener, sol·licitar declarar Festa d'Interés Turístic Autonòmic les Creus de Maig. Ara, vista la sol·licitud presentada en la Direcció General de Turisme per part del Consistori de la capital de la Plana Baixa, Borriana ha aconseguit un títol honorífic que potenciarà el turisme i donarà difusió a les seues festes.

L'origen d'esta tradició caldria buscar-lo en un moment en el qual els fallers, famosos per les ganes d'innovar en les festes, van voler fer una aportació a Borriana i van decidir plantar creus florals el dia 3 de maig, data en la qual es commemorava la invenció de la creu per a Santa Elena. El primer document burrianenc referent a les creus de maig data del dia 1 de maig del 1944. Es tracta d'una notificació oficial de l'Alcaldia, firmada per Salvador Dosdá, president de la Comissió de festes que dona oficialitat a la celebració d'este acte. Així, doncs, ja com una tradició, cada any des d'eixe 3 de maig de 1944, una mar de monuments i conjunts florals envaïxen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un preciós colorit i agradable aroma floral en el qual el clavell és el gran protagonista. Quan el calendari s'endinsa en el mes de les flors, Borriana es transforma en un gegantesc jardí adornat per les meravelloses creus que elaboren cadascuna de les comissions falleres.

Les Creus de Maig es constituïxen com el tret d'eixida per a les comissions falleres de la ciutat. I és que aquestes, encarregades de la seua creació i per tant de la supervivència de la tradició, pretenen amb la seua construcció simbolitzar la continuïtat de les esdevenidores festes josefines. La festa de les Creus de Maig, ja va ser reconeguda per la Generalitat Valenciana com de Festa d'Interés Turístic Provincial per la seua tradició, bellesa i gran atracció turística a la província de Castelló.

“Borriana continua amb la seua estratègia de potenciar les seues festes i tradicions com a reclam turístic, tant per a augmentar l'afluència de persones a la nostra ciutat com per a desestacionalitzar el turisme, i oferir un programa ampli d'activitats i esdeveniments que òmpliguen els nostres comerços i restaurants tot l'any”, ha valorat la regidora de Festes, Paloma Boix.

Pujar