elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana aconsegueix l'impacte entre la gent: per què hi ha una falla d'andròmines enfront de l'Ajuntament?

VÍDEO | Borriana aconsegueix l'impacte entre la gent: per què hi ha una falla d'andròmines enfront de l'Ajuntament?
VÍDEO | Borriana aconsegueix l'impacte entre la gent: per què hi ha una falla d'andròmines enfront de l'Ajuntament?
  • El govern municipal ha realitzat aquesta cridanera acció per a apel·lar a la conscienciació ciutadana

La plaça Major de Borriana s'ha omplit aquest matí de curiosos en observar una ‘falla’ de voluminosos enfront de l'Ajuntament. Moltes persones es preguntaven què era allò i qui l'havia deixat allí.

Desenes de matalassos, portes o tot tipus de mobles s'han amuntegat enmig de la cèntrica plaça. Tot això amb un precinte que indicava: “residus voluminosos sense avís, en estat d’investigació”.

Al migdia s'ha convocat una roda de premsa per a explicar què estava passant en el centre de Borriana. El seu alcalde, Jorge Monferrer, al costat del regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ferrándiz, el regidor de Via Pública, Mario Trullen, i el director d'àrea de Medi Ambient de Fobesa -empresa encarregada de la recollida de voluminosos i de fem a la ciutat-, Javier Bartolomé, han revelat la incògnita.

Presentació de la campanya
Presentació de la campanya

Es tracta d'una campanya de conscienciació sobre l'impacte social, mediambiental i econòmic que té per a Borriana que els veïns deixen els residus en plena via pública, sense avís previ.

L'alcalde de la capital de la comarca de la Plana Baixa ha explicat que la recollida d'aquests voluminosos sense avís a Fobesa suposa un cost anual per a l'ajuntament de 180.000 euros que “es podria usar per a altres coses”.

La quantitat de voluminosos que han omplit la plaça Major és el resultat del recollit en tan sols dos dies i donen una imatge d'una Borriana bruta. “Com a alcalde estic disgustat i sorprés de veure la plaça principal de Borriana amb aquest aspecte”, assenyala Monferrer, però lamentablement “així es troben molts racons de Borriana”. Per això, l'ajuntament ha apostat per aquesta ‘performance’ per a fer un toc d'atenció a la ciutadania perquè truquen al telèfon de Fobesa (964 53 67 61) i de forma totalment gratuïta es retiraran els voluminosos que les famílies depositen al carrer.

“Si criden a aquest servei gratuït, l'empresa passa per davant de la seua casa a recollir els voluminosos sense cost”, ha assegurat Monferrer.

Se sancionen aquests actes incívics

Així mateix, el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ferrándiz, ha explicat que aquest 2023 ja s'han imposat 12 sancions per abandonar voluminosos en la via pública sense avís, d'elles 9 amb l'actual govern de PP i Vox.

En 2020 es van posar 4 sancions, en 2021 només 2 i en 2022, quatre sancions.

L'edil ha destacat la importància de la col·laboració ciutadana per a identificar i denunciar a les persones que realitzen actes incívics com traure voluminosos a la via pública sense previ avís.

Fins ara la sanció era de 100 euros, però aplicant l'ordenança de neteja ciutadana, aquestes podran oscil·lar entre 600 i 30.000 euros. En el cas de materials perjudicials per a la salut, com la uralita o l'amiant, la sanció serà major.

Com es controlen aquests comportaments?

Ferrándiz ha explicat que usaran un vehicle camuflat que permetrà identificar a les persones que estan traient voluminosos a la via pública sense avís a Fobesa o un servei de vigilància amb drons que permetrà també actuar en el nucli urbà i en els camins rurals.

Per part seua, el regidor de Via Pública, Mario Trullen, ha apel·lat a la consciència ciutadana perquè Borriana deixe de ser una ciutat bruta i ha animat a la població a usar aquest servei de recollida de voluminosos gratuït o també de l'Ecoparc situat en el polígon industrial Carabona perquè “abandonar voluminosos al carrer dona una imatge de ciutat bruta”.

Més de 300 tones de voluminosos

Per part seua, Javier Bartolomé, director d'àrea de Medi Ambient de Fobesa, ha explicat que en 2021 es van recollir 310 tones de voluminosos, el 43% no van ser avisats a Fobesa; en 2022 van ser 335 tones, el 44% sense avisar; i fins a agost de 2023 ja s'han recollit 214 tones, el 39% sense previ avís.

Pujar