elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arriba Sant Blai, un dels sants més populars, per què és el protector dels mals de gola?

Arriba Sant Blai, un dels sants més populars, per què és el protector dels mals de gola?
  • Coneix el miracle d'este sant al qual honren diverses localitats de la Comunitat Valenciana

Bocairent, el barri valencià de Ruzafa, Borriana, Jalance, Gaibiel, Ràfol de Salem, Cortes de Arenoso, Requena, Ayora, Torrent… molts són els municipis de la Comunitat Valenciana que honren a Sant Blai. 

Este sant, que va ser bisbe de Sebaste i màrtir del segle IV, és un dels sants més populars. El seu culte es va estendre durant l'Edat mitjana i arriba fins a l'actualitat, sobretot en ser considerat el protector davant els mals de gola i ennuegades.

La seua festa se celebra cada 3 de febrer i és habitual que en les parròquies es beneïsquen rosques o oli, per a protegir les malalties i infeccions relacionades amb la gola.

Qui va ser Sant Blai?

Sant Blai va nàixer a mitjan segle III en Sebaste (Armènia), l'actual Turquia. Segons la tradició va exercir com a metge abans de ser triat bisbe, en la qual igualment vessaria la seua sang com a màrtir per odi a la fe en les persecucions de Diocleciano. 

El miracle de Sant Blai

La devoció cap a Sant Blai es fonamenta en el miracle atribuït a ell hores abans del seu martiri. 

Mentre era portat encadenat pels soldats a través de Sebaste, els habitants de la ciutat se li acostaven. Conegut per les seues habilitats mèdiques a més de la seua força espiritual, les cròniques martirials relaten un moment especialment commovedor: una dona afligida es va acostar amb el seu fill moribund, qui s'estava ofegant per una espina en la gola. 

Amb el xiquet als seus braços, va suplicar al bisbe pres: "Serf de Jesucrist, apiada't del meu fill. És el meu únic fill". Malgrat estar encadenat, Sant Blai va escoltar la seua súplica, es va acostar a ella i, traçant el senyal de la creu sobre la gola del xiquet, va imposar les seues mans sobre ell. 

Després d'uns instants d'oració, el xiquet es va recuperar miraculosament, expulsant l'espina que l'havia estat asfixiant.

Pujar