5 de juliol de 2020 5/7/20

Així canviarà Burriana en el 2020

Així canviarà Burriana en el 2020 - (foto 1)
  • Repassem els principals projectes i obres que té previst fer l'Ajuntament en la localitat

MÉS FOTOS
Així canviarà Burriana en el 2020 - (foto 2)

La regeneració del Barri La Bosca i el seu entorn, la transformació de l'antic ambulatori en un centre de serveis socials, el reasfaltat de camins rurals, o millores d'accessibilitat i il·luminació, són alguns dels projectes que l'Ajuntament de Burriana ha posat ja en marxa, o té previst fer-ho al llarg d'aquest 2020, per a “transformar” la ciutat i adaptar-la a les necessitats actuals.

Així, l'Ajuntament invertirà més de 273.000 euros en la regeneració urbana del Barri la Bosca i el seu entorn, unes obres que ja es van iniciar l'any passat i que estan pendents de completar-se, explica Bruno Arnandis, regidor d'Urbanisme, en una entrevista amb elperiodic.com en la qual detalla que el principal objectiu passa per donar-li més espai al vianant a costa de restar-li'l al cotxe.

“Posarem un bulevard al carrer La Bosca i Miguel Ángel. S'estan ampliant voreres, fent un passeig amb arbres i bancs així com renovant el clavegueram perquè és una de les zones més antigues de la ciutat”, detalla l'edil.

El consistori també invertirà 1.050.000 euros en les dependències municipals dels serveis socials. Això és, en l'antic ambulatori la cessió del qual s'ha materialitzat a la fi del 2019 i que convertiran aquest edifici en el centre principal de serveis socials de la localitat.

També preveu invertir 45.000 euros en la gestió integral de la Policia Local, 60.000 euros als parcs i zones verdes i 45.000 euros en el sistema integral de videovigilància que, tal com els va avançar aquest digital, consisteix en la instal·lació de càmeres amb detecció de matrícules a les entrades de la ciutat.

“És una cosa nova perquè fins ara hem tinguts càmeres de videovigilància però no amb aquest ús i algunes ni tan sols funcionen. És un projecte similar al de ciutats com Granada que pretenen tancar el seu accés al centre o almenys limitar-lo. En el cas de Burriana va relacionat també amb això. Encara que és alguna cosa que de moment no farem, si es preveu a la llarga fer per als vianants el centre o restringir el seu accés amb cotxe”, explica Bruno Arnandis.

286.000 euros aniran a parar per a eficiència energètica en il·luminació, consistent a substituir la il·luminació convencional per bombetes led en els edificis municipals: “És una de les inversions que s'amortitzen més ràpidament perquè impliquen un enorme estalvi”.

L'adequació del Museu Arqueològic és una altra de les inversions que l'ajuntament escometrà aquest 2020, amb una inversió de 30.000 euros. Cal ressaltar que totes aquestes inversions mencionades anteriorment s'emmarquen dins de l'Estratègia EDUSI -Burriana és una de les tres ciutats castellonenques que ha rebut aquestes ajudes europees- l'objectiu de les quals és millorar la mobilitat, la sostenibilitat i la modernització del conjunt de la ciutat.

Per a la pavimentació de camins viaris, en la seua majoria rurals segons ha indicat Arnandis, s'invertiran 105.000 euros, altres 49.000 euros per a l'ecoparc i 15.000 euros per a millorar l'accessibilitat: “Desenvoluparem itineraris preferents per a persones amb mobilitat reduïda i construir rampes en les zones més utilitzades i en aquells punts del centre que també el necessiten”, detalla Arnandis a aquest digital.

Fons per a l'adquisició de mobiliari (15.000 €), per a comprar dues motocicletes de Policia Local (14.000 €), millorar la instal·lació elèctrica i d'aigua en el cementeri (36.000 €), canviar alguns equips informàtics (20.000 €), per a comprar equips a la sala fitness (15.000 €) o 1 € per a adquirir el solar del port, són altres partides contemplades.

Sobre aquesta última inversió cridanera en el Port, Arnandis explica que en retardar-se la cessió prevista en el Port, el consistori no descarta la possibilitat de comprar un altre espai. Finalment, cal destacar els 220.000 euros per a la A 30-31 -la urbanització de la qual està pendent- i 40.500 euros per al condicionament del Cami Eccehomo.

Cal esmentar també la construcció de l'IES Jaume I encara que aquest s'emmarca dins del Pla Edificant de la Conselleria d'Educació, que invertirà quasi quatre milions d'euros en el seu desenvolupament.

Valoració municipal

Preguntat per totes les inversions previstes per a aquest 2020, Bruno Arnandis destaca que ja es comencen a veure alguns dels grans projectes que va posar en marxa l'Ajuntament fa anys, molts d'ells dins de l'estratègia EDUSI: “El tema de la Bosca, de l'antic Ambulatori, la posada en marxa d'actuacions en La Bosca, millorar l'eficiència energètica, són algunes de les grans inversions que anirem desenvolupant”.

També destaca l'edil d'Urbanisme els projectes de repoblació en el Clot o el desenvolupament del parc Litoral en la zona de l'Arenal.

Pujar