Castellano

Toni Gisbert torna a Bolívia per a enfortir les polítiques de gènere

Toni Gisbert torna a Bolívia per a enfortir les polítiques de gènere
  MÉS FOTOS
  Toni Gisbert torna a Bolívia per a enfortir les polítiques de gènere - (foto 2)

  El tècnic municipal de joventut i igualtat de Bocairent, Toni Gisbert, va eixir ahir en direcció a Bolívia per a continuar la tasca encetada l’any passat com a Expert Municipal Voluntari del Fons. De la mà del Centro para la Participación y el Desarrollo Humano (CEPAD). Gisbert va oferir l’any passat assistència tècnica i formació a la Direcció Municipal de Gènere de San José de Chiquitos en matèria de lluita contra la violència de gènere, polítiques d’igualtat i legislació. Iniciava així els objectius i les accions concretes del Pla Municipal d’Igualtat que una Experta Municipal Voluntària havia contribuït a redactar amb la contrapart un any abans. Com explica Gisbert «tornes amb la sensació que en un mes no tens prou per a aportar tot el que eres capaç, que no tens temps suficient per a fer tot el que voldries». Ara bé, «moltes d’aquelles idees, pautes i activitats s’han desenvolupat al llarg de tot l’any i veus una resposta positiva i un interés que t’anima a continuar», confessa el bocairentí.

  La primera experiència com a Expert Municipal Voluntari «et canvia el xip, són realitats diferents i agafes idees d’ací per a posar-les en pràctica allí i al contrari». A San José de Chiquitos va trobar «Valors més humans; les qüestions materials no són tan indispensables com ací per a dur endavant els projectes perquè les compensen amb el compoment humà». Les polítiques de gènere, que a Espanya van començar a generalitzar-se encara no fa deu anys van arribar més tard a Bolívia «però en els darrers tres o quatre anys han experimentat una acceleració» constata Gisbert que es felicita perquè  no se’ls fa estrany que siga un home qui parle de polítiques de gènere o igualtat «mentre ací som molts pocs els que ens dediquem, encara tenim la percepció que són cosa de dones».

  A més de Gisbert de Bocairent, la sisena edició del programa d’Experts Municipals Voluntaris del Fons Valencià compta amb 15 voluntaris dels ajuntaments d’Elx, València, Massamagrell, Benissa, Burjassot i Sueca. El programa proporciona assistència tècnica a les entitats locals amb les quals es treballa des del Fons i, per aconseguir-ho, s’involucra el personal tècnic dels ajuntaments socis en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. A més, el programa ajuda a sensibilitzar la població valenciana sobre la realitat dels països del Sud ja què, en tornar, els expertes i les expertes participen en una sèrie d’activitats per a donar a conéixer la tasca realitzada. Les 15 persones seleccionades enguany compten amb perfils molt diferents, d’arquitectes i enginyers a músics, expertes en disseny gràfica i noves tecnologies, professionals d’àrees de joventut, cuiners o experts en turisme rural sustentable i tenen entre 24 i 58 anys.

   

  Pujar