Castellano

Ontinyent i Bocairent cooperen en la creació d’una ruta senderista que posa en valor 12 molins dels segles XVIII i XIX

Ontinyent i Bocairent cooperen en la creació d’una ruta senderista que posa en valor 12 molins dels segles XVIII i XIX

  Els ajuntaments d’Ontinyent i Bocairent cooperen en la imminent posada en marxa d’una nova ruta senderista, la “Ruta dels Molins dels barrancs dels Tarongers i de la Fos”, que travessa part dels termes d’ambdues localitats, i que posa en valor 12 molins hidràulics dels segles XVIII i XIX existents entre els dos termes, com a elements claus en l’origen de la indústria tèxtil a la zona.

  Els alcaldes de tots dos municipis, Jorge Rodríguez i Xavier Molina; la regidora de Turisme d’Ontinyent Sayo Gandia; i la proposant d’aquest projecte al procés “Ontinyent Participa 2022” (on va resultar finalista) en base al seu Treball Final de Màster, Irene Ribera, participaven aquest dijous en la presentació als mitjans del recorregut. Aquest comptarà amb senyalització horitzontal; postes de seguiment en fusta; mobiliari i panells on es podrà accedir a codis QR per a descàrrega del track de la ruta; fullets informatius en valencià, castellà i anglès; o accés a continguts multimèdia; equipaments tots ells que es preveu que estiguen a punt als propers dies.

  Els alcaldes d’Ontinyent i Bocairent coincidien a destacar la importància de la cooperació entre administracions, que, en paraules de Jorge Rodríguez, “són una mostra que els límits entre poblacions es difuminen a l’hora de fer front a objectius comuns, en aquest cas optimitzar aquest espai que va a ser un recurs turístic més. Una de les actuacions proposades a Ontinyent Participa 2022, totes ja executades o en execució, que presentem en la setmana en la que s’obri el termini per a presentar propostes per a l’edició de 2023”, assenyalava.

  Xavier Molina, per la seua banda, mostrava la seua alegria “per poder col·laborar en un projecte que és un nou exemple de col·laboració entre els dos municipis, que ja hem trobat espais de cooperació en altres àmbits com l’empresarial, ara amb una actuació patrimonial de molt d’interès, que posa en valor l’entorn dels barrancs dels Tarongers i la Fos, un nexe d’unió dels dos municipis vinculat a l’inici de la tradició tèxtil. Un projecte que també té interès com a mostra de transferència del treball acadèmic universitari a la societat; i com a reflex d’un procés com és Ontinyent Participa que serveix de referent per a altres municipis com el nostre, on enguany posem en marxa la iniciativa DecidimXBocairent”, manifestava.

  Sayo Gandia explicava que el nivell de dificultat de la ruta és baix ja que “no es planteja com un espai d’activitat esportiva sinó com un passeig natural que transita per paratges d’alt valor ecològic, mediambiental i paisatgístic, que permet descobrir el passat del tèxtil en la comarca i posar en valor estos molins i l’entorn on es troben”. Irene Ribera, graduada en Història i Turisme i proposant del projecte a Ontinyent Participa, explicava que el mateix està basat en una identificació i anàlisi previs realitzats al seu Treball Final del Màster Universitari en Patrimoni Cultural de la Universitat de València, un treball “que identifica estos molins i crea un context per a facilitar una ruta per allò que és el bressol de la nostra indústria actual”, destacava.

  Pujar