Castellano

La Col·lecció d’Estudis Locals de Bocairent arriba al volum número 10

La Col·lecció d’Estudis Locals de Bocairent arriba al volum número 10
  • L’última publicació és obra de Josep Vicent Ferre Domínguez i analitza la figura de Francesc Sanç de la Llosa i Borja (c. 1533 – 1590)

Divendres passat, 15 de juliol, el teatre Avenida va acollir la presentació del llibre El cavaller Francesc Sanç de la Llosa: un Borja de Xàtiva a la rectoria de Bocairent, obra de l’investigador Josep Vicent Ferre Domínguez. L’acte, que s’emmarcava en la programació “Refresca’t amb la cultura”, va comptar amb la presència nombrosa de públic i les intervencions tant de l’autor com de Noelia Vañó Sanchis, encarregada d’introduir-lo, i de Xavi Molina Martí, alcalde del municipi.

El treball de Ferre contextualitza la figura de Francesc Sanç de la Llosa i Borja, que “era per línia materna net d’un cardenal Borja, cosí del papa Alexandre VI, mentre que per la paterna pertanyia a un llinatge conegut de cavallers xativins”. A més, segons explica l’autor, “quan tenia poc més de vint anys, el 1554, va prendre possessió de la rectoria de la parròquia de Bocairent, tot i que les seues estades ací devien ser esporàdiques, més centrat i preocupat per la vida social a Xàtiva i València”.

Amb el llibre presentat divendres, la Col·lecció d’Estudis Locals arriba al número 10, ja que, des de 2008 fins a ara, s’han publicat també els títols següents: Les Casetes dels Moros del alto Clariano; La cova de la Sarsa i el neolític a Bocairent; Bocairent: carrers, fonts, aljubs i alcavors del nucli urbà; Josep Joaquim Castelló i Ferre: un bocairentí il·lustre i il·lustrat; La guerra de Successió per la Monarquia Hispànica a Bocairent i a la serra de Mariola (1700-1714); Damià Mollà Beneyto. L’home, el mestre i la nació; Els ibers a la Mariola; Les ambaixades de Moros i Cristians de Bocairent, i Draps de llana i retaules d’or. Bocairent en la baixa edat mitjana.

Xavi Molina Martí, afirma que “arribar al volum desé és una fita importantíssima”. I, en aquest sentit, l’alcalde indica: “Ho és pel que suposa consolidar una eina de coneixement al servei de la ciutadania i ho és també perquè, excepte en molt comptades ocasions, el consistori no ha disposat de cap patrocini públic o privat que ajudara a traure a la llum aquestes publicacions”. Per tant, el primer edil destaca l’aposta de l’Ajuntament per aquesta iniciativa municipal i agraeix el treball desinteressat dels autors i les autores que han nodrit la col·lecció.

Pujar