Castellano

Bocairent inicia l’Any Estellés amb una xarrada-recital

Bocairent inicia l’Any Estellés amb una xarrada-recital
  • L’Ajuntament coordina una programació per a “conéixer, reconéixer i fer créixer l’estima cap al poeta”

Una de les grans fites culturals de l’any 2024 és el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures més rellevants de les lletres valencianes de tots els temps. És, per això, que tant la societat cívica (a través de la iniciativa “Cent d’Estellés”) com nombroses localitats valencianes (per mitjà del projecte “Estellés als pobles”) van decidir commemorar l’efemèride.

Bocairent és un dels municipis que es va adherir a aquesta iniciativa, plantejada a finals de 2023. A més, el Ple de l’Ajuntament de l’1 de febrer va aprovar per unanimitat la moció presentada pel Grup Municipal de Compromís per a commemorar l’Any Estellés. Una celebració que va començar divendres passat, 22 de març, amb una xarrada-recital sobre l’autor a càrrec de Josep Vanyó Tudela, que va oferir un recorregut exhaustiu per la seua creació poètica.

Prèviament a la intervenció de Vanyó, Xavi Molina va explicar els eixos de l’Any Estellés a Bocairnet. L’alcalde i regidor de Cultura va justificar la necessitat de potenciar l’efemèride des de l’àmbit municipal tant per la rellevància cultural i cívica de l’escriptor de Burjassot com per la negativa de la Generalitat de donar la màxima rellevància al centenari. En aquest sentit, el primer edil afirmava: “La seua veu és tan potent que cap silenci institucional pot callar-la”.

Segons Molina, “tenim l’obligació de promoure accions per a conéixer, reconéixer i fer créixer l’estima cap al poeta més important que hem tingut les valencianes i els valencians des del segle XV amb Ausiàs March”. Així, el primer edil anunciava que l’Ajuntament de Bocairent coordinarà una programació en què hi haurà, com a mínim, dos activitats per trimestre i en què també s’ha previst assignar a un espai públic la denominació de Vicent Andrés Estellés.

 

Pujar