Castellano

Bocairent estrena les danses BIC

Bocairent estrena les danses BIC
  • La consellera Rebeca Torró i el secretari autonòmic Ximo López comparteixen amb el veïnat la primera nit de ball

La primera de les cinc Nits de Danses de Bocairent no només va suposar la represa d’aquesta tradició després de l’absència forçada per la covid durant els últims dos estius, sinó també l’estrena de la declaració com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. La Generalitat va aprovar el reconeixement el setembre de 2019 i el va publicar en el DOGV del 14 d’octubre d’aquell any, de manera que no va ser fins a ahir que el municipi va poder ballar les danses amb el títol de BIC.

Per tal d’expressar el suport de la Generalitat a aquesta manifestació de cultura popular, anit van estar presents a Bocairent dos membres del govern autonòmic: la consellera Rebeca Torró Soler, per delegació del president de la Generalitat, i el secretari autonòmic Ximo López Camps, per delegació de la consellera d’Educació, Cultura i Esport.

Els dos alts càrrecs van ser rebuts a l’ajuntament per l’alcalde, Xavi Molina Martí; la regidora de Festes i Tradicions, M. Luz Pascual Soler, i la resta de la corporació municipal. A continuació, van anar a saludar la clavariessa major, M. Amparo Molina Molina, i la van acompanyar fins a la plaça de l’Ajuntament, on van participar en l’acte de celebració del BIC organitzat per la Junta de Majorals de Sant Agustí i on també van presenciar el ball de les 62 parelles participants. A més, aprofitant el descans, les autoritats van visitar l’exposició Al color de les danses, que arreplega la col·lecció de cartells de les festes d’estiu a Sant Agustí.

Per a l’alcalde de Bocairent, “aquesta visita institucional visualitza la sensibilitat que la Generalitat ha demostrat amb la declaració com a BIC i, a més, mostra que les danses de Bocairent ja formen part del patrimoni cultural de tot el poble valencià”. Xavi Molina assenyala que “el reconeixement és un èxit col·lectiu, que ret homenatge als nostres avantpassats i que ens obliga a les generacions presents a llegar igualment aquesta manifestació de tantíssim valor”. Per això, el primer edil expressava la satisfacció que suposava vore la plaça plena tant de balladores i balladors com de públic.

Pujar