elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació integra per primera vegada totes les seues escoles en la lluita contra l'estigma en salut mental

La Diputació integra per primera vegada totes les seues escoles en la lluita contra l'estigma en salut mental
  MÉS FOTOS
  La Diputació integra per primera vegada totes les seues escoles en la lluita contra l'estigma en salut mental - (foto 2)
  La Diputació integra per primera vegada totes les seues escoles en la lluita contra l'estigma en salut mental - (foto 3)

  Acabar amb l'estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental, afavorint la seua integració en la societat, respectant la diversitat funcional. Així mateix, fomentar l'agricultura ecològica i el reciclatge. Són els principals objectius del projecte 'L'economia verda, una resposta a l'estigma en salut mental', que ha sigut presentat aquest dimecres en la Diputació de València.

  Es tracta d'un pla de l'àrea de Benestar Social, en el qual s'ha involucrat per primera vegada a totes les escoles de la Corporació provincial, des de la de Viticultura i Enologia de Requena fins a la de Capatassos de Catarroja. "És una experiència didàctica, educativa, però sobretot de donar una possibilitat de vida als pacients que estan allí, de treball real", ha assenyalat la diputada de l'àrea, Mercedes Berenguer.

  El projecte, que es duu a terme en el Psiquiàtric de Bétera, inclou un itinerari botànic, un jardí i un hort agroecològic de plantes medicinals i aromàtiques, un altre també agroecològic d'hortícoles, i la gestió de residus, amb la separació dels mateixos des de l'origen i l'elaboració de compostatge. En el treball diari participaran els pacients del centre com a complement terapèutic i eina d'integració.

  "Suposarà que la diversitat funcional estiga el més normalitzada possible i es reflectisca la realitat i el dia a dia que existeix en qualsevol municipi, veure les patologies mentals com una malaltia més i trencar tots els estigmes previs", ha indicat per la seua banda Toni Pla, director d'Infermeria del Psiquiàtric de Bétera. Així mateix, es pretenen integrar activitats per a centres escolars, amb la finalitat de treballar en la normalització de la situació dels pacients i de la visibilitat de les malalties mentals.

  "Es pretén, d'una banda, donar formació al pacient del centre hospitalari per a la seua possible incorporació en un futur a la vida laboral, i per una altra treballar diferents aspectes terapèutics que poden ajudar als tractaments amb fàrmacs que se'ls administren", ha afirmat Luis Roca, coordinador del projecte, qui ha afegit que "d'aquesta manera, s'aborda simultàniament la formació i la teràpia".

  Una visita històrica per la integració de la diversitat funcional

  La presentació del projecte d'economia verda ha coincidit amb la visita per primera vegada de pacients del Psiquiàtric de Bétera de les instal·lacions de la Diputació de València, una iniciativa que, en paraules de Mercedes Berenguer, "és un pas més en aquest camí cap a la integració", recordant que "aquest projecte té molta rellevància personal i humana, de respecte a les persones".

  Els pacients han realitzat un xicotet recorregut per la seu principal de la Corporació provincial en plaça Manises, visitant el saló de plens, els patis, fins i tot assistint a la roda de premsa de presentació del projecte del que són protagonistes, una mostra més del compromís de la institució per la inclusió social i un pas més en el camí cap a la integració d'aquest col·lectiu.

  Pujar