elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Susana Marqués (Benicàssim): “Hem organitzat concerts, demostrant que la cultura a més de necessària, pot ser segura”

Susana Marqués (Benicàssim): “Hem organitzat concerts, demostrant que la cultura a més de necessària, pot ser segura”
  • Elperiodic.com ha entrevistat l'alcaldessa de Benicàssim, una ciutat de festivals, que continua marcant el ritme musical i estiuenc de la Comunitat Valenciana

L'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, ha posat en valor la gestió de la crisi de la pandèmia duta a terme des d'aquest ajuntament castellonenc i l'aposta per cuidar a les famílies i al teixit empresarial local, que es va veure tan fortament afectat pel covid.

Ciutat de festivals, Benicàssim ha organitzat un ampli ventall d'activitats en una localitat que és l'epicentre musical de la Comunitat Valenciana.

Marqués ha atés a elperiodic.com en una entrevista en la qual l'alcaldessa parla de futur i dels projectes que necessita Benicàssim i els seus veïns.

 Portem quasi dos anys de pandèmia, com ha sigut la gestió realitzada des de l'Ajuntament de Benicàssim? Com la definiria?

Després de quasi dos anys de pandèmia continuem aprenent a gestionar una crisi per a la qual ningú estava preparat i ho continuarem fent amb la mateixa efectivitat i eficiència mentre aquesta situació romanga. La nostra principal i única prioritat és cuidar a les persones, les famílies i al teixit empresarial de la ciutat, com a motors econòmics i generadors d'ocupació a Benicàssim. Amb aquest objectiu continuarem treballant per a oferir polítiques públiques que milloren la vida dels veïns i continuarem realitzant les accions de la mà dels nostres empresaris, perquè a Benicàssim ningú es quede arrere.

Tirant la vista arrere, aquells primers dies de confinament, amb la incertesa sobre com anava a afectar el virus i amb les persones que ens han anat deixant per la pandèmia, com recorda aquells dies com a alcaldessa? Quina va ser la seua missió llavors i el seu dia a dia?

Quan el 14 de març de 2020 es va declarar l'estat d'alarma a causa de la pandèmia, tots ens enfrontem a una cosa desconeguda que ens plantejava molts dubtes, generava incerteses i fins i tot por. Cada dia d'aquells primers mesos, quan veníem al despatx a treballar, només teníem un objectiu: aconseguir mitigar el primer impacte de la pandèmia sobre els nostres veïns. Per a dur a terme aquest propòsit, reorientem el pressupost municipal per a posar a la disposició d'aquest objectiu al voltant de 9 milions d'euros, organitzem els dispositius necessaris per a repartir menús a domicili i la medicació a la població, tractant d'evitar al màxim que les persones més vulnerables hagueren d'eixir de casa. Realitzem neteges i desinfeccions intensives diàriament als carrers, places, entrades d'edificis públics, supermercats, per a evitar la propagació. Ens centrem en l'atenció directa a la ciutadania. Però és precisament aqueixa incertesa de la qual parles la que ha sigut especialment dura i traumàtica per a tots.

Vivim dies intensos, amb jornades interminables fins a l'extenuació, però gràcies a la solidaritat, la unitat i la responsabilitat que va mostrar la societat de Benicàssim, hem aconseguit la força per a continuar treballant. 

Malgrat tot l'esforç i responsabilitat de la ciutadania, hem hagut de lamentar la dolorosa pèrdua de veïns de Benicàssim, per la qual cosa vull transmetre un emocionat record a tots ells i un calorós afecte a totes les famílies que els han haver acomiadar en soledat. 

Benicàssim és un municipi de festivals per excel·lència, quina repercussió econòmica tenen en un any normal i quin ha suposat la cancel·lació d'aquestes cites?

La cultura i la música són senyals d'identitat de Benicàssim i els festivals en concret han demostrat que es podien adaptar a la situació. Hem sigut capaços d'organitzar un ampli ventall d'activitats culturals entre concerts, tallers, exposicions, activitats per a xiquets, presentacions de llibres, etc. Hem demostrat que la cultura a més de necessària, pot ser segura.

Benicàssim és sinònim de ciutat de festivals, i fins i tot en aquest any atípic li hem donat la benvinguda a dos nous esdeveniments musicals. Això no és fruit de la casualitat, és conseqüència d'apostar per la cultura de qualitat. Hem treballat de la mà dels promotors que reconeixen l'esforç que fa aquesta ciutat i això ens ha permés adaptar-nos i oferir nous formats de cultura segura que han assentat a Benicàssim com a ciutat de referència a Espanya en la música en directe. 

De fet, tots els festivals que s'han dut a terme enguany ja han confirmat la seua intenció de repetir. Sabem també que uns altres com el FIB i Rototom desitgen tornar després d'una breu pausa per la pandèmia, i per descomptat Benicàssim continuarà secundant-los. D'altra banda, continuem treballant perquè el Recinte de Festivals siga pioner en sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. 

Des de l'equip de govern ja tenen traçades les línies bàsiques del pressupost de 2022. Ens podria resumir els punts més importants?

Respecte als pressupostos de 2022 enguany ascendeixen a al voltant de 28 milions d'euros i estem des de fa mesos amb tot l'equip treballant en la seua elaboració. Les prioritats pressupostàries segueixen marcades per la situació sanitària que desgraciadament roman, per la qual cosa les persones, les famílies i el nostre teixit empresarial, continuaran sent destinataris principals i epicentre de les nostres accions per al 2022.

Estem decidits també a tirar avant importants projectes, que són el nostre compromís amb els benicenses i pel que ens van atorgar la seua confiança.

L'alleujament fiscal a les famílies de Benicàssim ha sigut l'acció que ha prevalgut en la nostra gestió al capdavant de l'Ajuntament des del 2011, quan vaig accedir a l'alcaldia. Amb 17 milions de deute heretat, ens vam posar a la feina, i hem aconseguit baixar gradualment un 7% l'IBI, sense minvar els serveis que prestem i sense augmentar els impostos. La congelació de taxes i preus públics, seguiran en la mateixa línia que anys anteriors.

Augmentar les polítiques públiques, elevar la qualitat dels serveis que prestem i millorar l'atenció al ciutadà, reforçar la qualitat de vida a la ciutat, així com donar-li un punt més d'exigència a la nostra oferta cultural i turística seran els eixos principals per al pròxim exercici; des de la lleialtat institucional, continuarem exigint tant a la Generalitat com al Govern d'Espanya més i millors inversions per a Benicàssim perquè la nostra ciutat continue desenvolupant-se.

Governa en coalició amb Ciutadans els qui li han acusat de “deslleialtat”, “traïció” i que vosté té un “gen autoritari” perquè asseguren que han conegut les línies generals dels pressupostos a través dels mitjans de comunicació. Què hi ha de cert en aquestes acusacions?

Des de primers de setembre estem treballant en els pròxims comptes, i ja llavors conel equip de govern tracem els eixos sobre els quals havien de versar, màximament tenint en compte la incertesa de la situació que vivim. 

En una situació tan important com és l'elaboració d'un pressupost no és moment de batalles polítiques ni que els egos prenguen com a ostatges als benicenses. 

Parlen des de la formació taronja de “enèsima deslleialtat”, quina salut gaudeix la coalició de govern de Benicàssim?

Som dos partits amb òptiques diferents i compost per persones diferents capaces d'aparcar les nostres diferències, en termes de rigor en el treball diari i d'experiència en la gestió d'un ajuntament, per a treballar junts amb un únic objectiu d'estar al servei dels veïns de Benicàssim, que són a ells exclusivament als qui ens devem i sobretot els qui ens examinen i valoren el nostre treball cada quatre anys. 

Han insistit en diverses ocasions que el Govern assumisca el cost de la dessaladora d'Oropesa-Benicàssim. En quin punt estan les negociacions? S'ha inclòs en el projecte de PGE?

Lamentablement no hi ha resposta per part del Govern i a punt d'expirar la moratòria del conveni que en 2008 va signar un govern tripartit (PSOE, Compromís i EU), encara estem a l'espera que es pronuncie el Sr. Sánchez i assumisca el cost de la dessaladora perquè no haja de recaure sobre les butxaques dels nostres veïns.

Han tingut temps més que suficient per a donar-nos una resposta òptima per a no haver d'assumir els 25 milions d'euros que ens correspon al municipi de Benicàssim sufragar, per la signatura d'un conveni tan inassumible com desproporcionat, tenint en compte que l'aigua és un bé d'interés general, qualsevol cost ha de ser assumit pel Govern central, com el va fer a Catalunya o Mallorca. 

Per a finalitzar, unes paraules per a felicitar el Nadal i l'Any Nou 2022.

El meu desig és que en tots i cadascun de les llars de Benicàssim s'hagen viscut un bon Nadal, a l'espera que l'any vinent 2022 ens vinga carregat de molta salut per a tots, força i felicitat, per a portar avant els nostres projectes a nivell personal, familiar i professional.

L'incio d'un nou any sempre ve carregat d'esperança i tenim motius per a tornar a il·lusionar-nos. Des de l'Ajuntament ens esforcem a portar avant el projecte de ciutat que volem per a viure. Aconseguir-ho és qüestió de tots, perquè Benicàssim som la seua gent.

 

Pujar