19 de gener de 2021 19/1/21
ENTREVISTA

AVIBE: “L'objectiu és arribar a Setmana Santa 2021, ja no en condicions sinó arribar a ella”

AVIBE: “L'objectiu és arribar a Setmana Santa 2021, ja no en condicions sinó arribar a ella” - (foto 1)
  • Les agències de viatge viuen amb incertesa el pla de desescalada i demanen una resposta immediata per a conéixer el seu futur

MÉS FOTOS
AVIBE: “L'objectiu és arribar a Setmana Santa 2021, ja no en condicions sinó arribar a ella” - (foto 2)

La Costa Blanca és epicentre de gran part del turisme que es genera en la Comunitat Valenciana. Ara la pandèmia del coronavirus ha transformat per complet els seus carrers i realitats, també les que es viuen des de les agències de viatges.

Des d'elles reclamen mesures clares i eficaces per a poder sobreviure a aquesta situació, i arribar a la Setmana Santa 2021 en òptimes condicions per a recuperar el temps perdut.

En elperiodic.com parlem amb el president de l'Associació Empresarial d'Agències de Viatge (AVIBE), Juan José Pérez Parker. Pots llegir l'entrevista al complet, a continuació

Pregunta: Es compleixen dos mesos des que es decretara l'estat d'alarma Quin és el primer balanç que feu des del sector turístic de la Costa Blanca?

R: L'impacte en la costa blanca és desastrós. Amb els aeroports pràcticament sense vols i amb els hotels tancats, Benidorm sembla la ciutat fantasma. És veritat que amb l'aixecament del confinament la gent està començant a eixir, però quant a operativa turística com a tal hui dia és zero.

Es preveuen mesos complicats d'ací davant. És veritat que diuen que el turista nacional és el que viatjarà, però ho farà més en els seus turismes, afectant per exemple el lloguer de vehicles, i quant al tema d'hotels hi ha molts que no podran obrir. Amb el turisme nacional no basta.

P: No és possible sobreviure amb el turisme nacional?

R: No és possible. Hi haurà molts hotels que al 40 o al 50% no poden estar oberts, i decidiran tancar i obrir més endavant. És una situació bastant delicada la que estem vivint i la que haurem de viure aquests pròxims mesos.

P: Esteu treballant en algun pla per a fomentar aquest tipus de turisme?

R: Des de AVIBE portem diverses setmanes en contacte amb altres associacions de viatges de totes les comunitats autònomes, i estem intentant desenvolupar un projecte per a intercanviar clients per a així fomentar els viatges de client nacional. Ara més que mai cal reinventar-se perquè l'impacte siga el menor possible.

P: Des de les agències de viatge haureu notat molt aqueix descens de les reserves de turistes internacionals Com ha reaccionat aqueix mercat?

R: Nosaltres som mers intermediaris entre el client i la destinació, per tant si nosaltres no tenim eines no podem fer res. Si jo no puc vendre un hotel no pot vendre un vol, al final no tinc operativa com a tal.

La data clau va ser el 12 de març. El dia que OMS va declarar pandèmia va ser una bogeria, un al·luvió de cancel·lacions. Teníem previsions que el 2020 fóra un any per damunt del 2019, eren bones i al final no ha sigut així.
.
Quant al mercat internacional, es preveu que fins a l'últim trimestre de l'any no hi haja certa activitat. Ja no parlem de volum si no de certa activitat. Tot això en condicions optimistes.

P: Alguns hostalers han proposat no tornar a obrir fins a l'any que ve, consideren que no compensa…

R: La destinació com a tal no pot permetre's ni ha de comunicar això. Una altra cosa és que un empresari decidisca no obrir el seu establiment fins a Setmana Santa 2021 perquè li és més rendible haver-lo tancat de perdre diners. Que alguns empresaris vulguen fer això el puc entendre, però que diguen que la destinació haja de tancar, és inviable.

Estan totes les destinacions turístiques a l'espera que comencen les aerolínies a moure's i els turoperadors per a llançar-se pel client, si nosaltres comuniquem que la zona estarà tancada durant 12 mesos, hi haurà altres destinacions que captaran clients que venien ací i que si els agrada aqueixa altra destinació dubte molt que vulguen tornar a Benidorm.

P: Pot tindre conseqüències en el futur…

Exactament. No podem permetre'ns fer aqueixes comunicacions. La destinació com a tal no pot, ni deu, permetre's comunicar que hibernarà o tancar durant un any sencer.

Si és així això provocarà que moltes empreses desapareguen i que molts clients que no reserven durant aquest any l'any que ve repetisquen allí.

P: Consideren que amb el pla de desescalada és possible sobreviure aquesta temporada?

És molt delicat. Els hotels poden obrir però no es poden fer viatges interprovincials, no té sentit. Si un de València no pot vindre a Benidorm, el de Benidorm no es vindrà a un hotel d'ací a dormir si ja té la seua casa.

Seran mesos molt delicats amb el tema de les fases, especialment per al sector de les agències de viatge. Hem comunicat ja per activa i per passiva que necessitem que els ERTE es prolonguen fins i tot en 12 mesos, sinó estem abocades a tancar.

P: Davant aqueixa petició Quina resposta us donen des de l'administració?

No tenim resposta com a tal. Han comentat que el sector del turisme és el gran perjudicat d'aquesta pandèmia i que entenen que hauran de donar certes ajudes, però ja aquesta. Estem expectant per saber que ajudes seran.

Queda mes i mig perquè acabe l'última fase. Necessitem saber com és el nostre pla per al 24 de juny. No podem treballar d'un dia per a un altre, hem de tindre previsions. Portem dos mesos amb aquest tema, temps suficient per a marcar un full de ruta de quines ajudes tindrem les empreses.

L'objectiu és arribar a Setmana Santa 2021, que entenem que hi haurà moviment. Fins i tot, no és arribar en condicions óptimas a Setmana Santa, és arribar a ella. Necessitem ajudes en matèria de ERTEs i manques financieres, ara és quan els bancs han de fer costat a les empreses.

P: Un dels grans públics de la Costa Blanca són les persones majors Són possibles els viatges del *imserso per a la pròxima temporada?

És el sector més dignificat. Els viatges del imserso es produeixen en l'època *hibernal fins a abril maig, ara tot depén de la vacuna. Si aquesta tardarà, s'entén que l'hivern que ve no hauran aquests viatges.

P: Finalment, quin és el termini màxim que podeu seguir en aquesta situació?

Necessitem saber alguna cosa com més prompte millor. El Govern ja hauria d'obligar a donar manques a les empreses turístiques i pronunciar-se sobre els ERTE. Hem de saber les mesures, en les primeres setmanes cal centrara en la salut però ara hem de saber quina és la situació per les empreses i famílies.

Pujar