elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alzira presenta el programa d’activitats ambientals 2021 per a joves

Alzira presenta el programa d’activitats ambientals 2021 per a joves
  • La Boscoleta, les Naturnits i el Voluntarial de Prevenció d’Incendis, són les propostes municipals

MÉS FOTOS
Alzira presenta el programa d’activitats ambientals 2021 per a joves - (foto 2)
Alzira presenta el programa d’activitats ambientals 2021 per a joves - (foto 3)
Alzira presenta el programa d’activitats ambientals 2021 per a joves - (foto 4)

Hui s’han presentat en roda de premsa els programes d’esplai i consciència mediambiental  per a joves que organitzen les regidories de Joventut i Medi Ambient, Agricultura i  Transició Ecològica amb la col·laboració de Interpreta Natura. L’objectiu de les tres activitats és sensibilitzar i fer que les persones reconnecten amb la natura i desenvolupen el sentiment d’estima.

En primer lloc, i com a novetat, s’ha presentat la Boscoleta és una activitat que consisteix en una Escoleta d’estiu a la Natura, dins del nostre paratge de la Murta. “Hem treballat per poder oferir als xiquets i xiquetes la possibilitat de tindre un temps d’esplai a l’estiu diferent i al mateix temps permet a les famílies conciliar per motius laborals o personals. Som conscients de les limitacions que tenim com a conseqüència de la pandèmia, es baixen ratios per monitor, les mesures de seguretat i distància social fan que l’espai no siga suficient, per això hem apostat per esta solució que aporta unes condicions més segures i al mateix temps pensem que és una experiència enriquidora per als xiquets” ha explicat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez. que s’animen a viure l’experiència i a totes aquelles

Al llarg de 5 dies en horari de 9:30 a 13:30 del matí, la Boscoleta planteja activitats amb el mètode “Flow Learning”, inspirats en el moviment mundial “Sharing Nature”, dedicat a ajudar xiquets i adults a aprofundir la seua relació amb la naturalesa. “Flow Learning”, és un sistema d’ensenyament revolucionari que fomenta l’empatia i fa que els principis ecològics cobren vida.

Com ha explicat el regidor de Medi ambient, Pep Carreres, “tenim l’espai perfecte per poder oferir als nostres xiquets i xiquetes esta nova activitat. Els alzirenys i alzirenyes tenim la sort de viure envoltats d’una gran riquesa natural que cal que cuidem i gaudim amb vivències reals en què els nostres joves puguen olorar, escoltar i sentir la natura”.

Cada monitor/a portarà un grup de 10 xiquets/es, de 8 a 12 anys. Caldrà fer inscripció prèvia per a poder participar, mitjançant el web de Interpreta Natura o de manera presencial a les instal·lacions municipals. Les places són limitades i l’activitat té un preu de 30€ a la setmana.

Pedagògicament l’activitat es planteja a partir de dinàmiques que tenen com a objectiu deixar una empremta positiva a partir de rutines de neteja de fem, construcció de cases niu o auxili de fauna. El programa gira entorn d’una missió que tracta 4 vessants, aus, fauna, insectes i vegetació. Entre altres recursos s’usaran les guies teatralitzades on els “Monjos de la Vall” plantegen reptes als assistents.

Altra de les activitats presentades hui han estat, les ja conegudes Naturnits, que l’any passat van ser tot un èxit i es va completar l’aforament per a totes les convocatòries, fins i tot amb llista d’espera. Com ja va explicar la regidora de joventut, Leticia Piquer “Hi ha experiències que només la nit pot oferir-nos, de vegades connectar amb la naturalesa no és senzill, per això tornem a preparar esta activitat nocturna que ens ajuda a reconnectar i ens acostarà, a aqueixes esteles que des de la ciutat no podem veure per la contaminació lumínica”.

Naturnits és un programa de 10 rutes nocturnes (sopar i senderisme interpretatiu) que es desenvoluparan en el paratge Natural de la Casella, en grups de fins a 30 persones, majors de 18 anys. En les que gaudirem de totes les sensacions que ens dóna la naturalesa; els sons de la nit, l'aroma de la muntanya mediterrània o l'observació de les estrelles i de la lluna.

Les activitats tindran una durada completa d'unes 4 hores que inclouen sopar a l’àrea recreativa de la Casella i ruta aproximada de 3 hores. L’activitat té un preu de 4 euros per despesa de taula o bé de  7,5€ si es demana entrepà.

Cal fer inscripció prèvia a www.interpretayeduca.com/esdeveniments, per a més informació es pot contactar amb reservas@interpretayeduca.com.

Programa de rutes:

  • Dijous 1 de juliol – Font del Barber. De cendra i argent. 14 km – desnivell de 500 m. Dificultat tècnica baixa.
  • Dijous 8 de juliol – Font del Garrofer. Grills i Gripaus. 3.5 km – desnivell 150 m. Dificultat tècnica moderada
  • Dijous 15 de juliol – cova de la Galera. La senda de l’haca. 6,5 km – desnivell 150m. Dificultat tècnica moderada alta
  • Dijous 29 de juliol – pujada a l’Ouet. “Balcó al mar dels estels”. 7 km – desnivell 380m. Dificultat tècnica alta.

A més també es programarà una ruta cada dijous del mes d’agost i com a novetat les Bicinaturnits, que plantegen la celebració de dos rutes en bici que connectaran Alzira amb Simat de la Valldigna, els dimarts 3 i 17 d’agost.

La tercera de les propostes ambientals, que enguany se celebra per tercer any consecutiu consistix a voluntariat ambiental en prevenció d’incendis forestals durant els mesos de Juliol, Agost i part del Setembre. Amb l’arribada de l’estiu entrem en l’època de major risc per incendi forestals i és per això que cal intensificar la vigilància de les nostres muntanyes, per tal de poder complementar les tasques de prevenció i vigilància forestal que exerceixen les administracions públiques.

Les anteriors campanyes de voluntariat ambiental en prevenció d’incendis han resultat ser exitoses i molt efectives degut a l’elevada participació, i és per això que s’anima als possibles interessats a inscriure’s per a poder tindre una bossa de voluntaris disponibles nombrosa que garantisca una vigilància constant i continuada.

L’assistència serà voluntària segons disponibilitat dels participants i cada dia el coordinador, formarà 1 grup de 4 o 5 persones que cobrirà una ruta diferent. Poder garantir un grup de voluntaris continu durant tots els dies d’estiu, es considera clau per tal de tindre una vigilància complementària que puga dissuadir i alertar de forma primerenca els possibles incendis forestals.

Els voluntaris que participen rebran equipament i formació en prevenció d’incendis i formaran part d’una xarxa de voluntaris supramunicipal. La relació amb els voluntariats en prevenció d’incendis dels municipis veïns és de gran importància degut a que maximitza l’eficàcia de les tasques de vigilància augmentant la capacitat de resposta dels mitjans d’extinció.

En este sentit, el regidor de l’àrea de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica, Pep Carreres, ha manifestat que “el voluntariat en prevenció d’incendis representa una gran ajuda per afrontar la campanya de prevenció i vigilància d’incendis forestals amb certes garanties. El bon treball que han realitzat durant els últims anys ha ajudat moltíssim a dissuadir piròmans i a alertar de conats d’incendis. Gràcies als avisos primerencs han pogut ser controlats en els primers 20 minuts, evitant danys catastròfics per a les nostres muntanyes. Agraïm profundament la seua dedicació altruista, que ens ajuda a complementar les tasques de vigilància que realitzem les administracions públiques. Cal tindre en compte que encara que reforcem els mitjans municipals al llarg de l’estiu, mai són suficients per tal de cobrir tot el sòl forestal, la seua aportació ens ajuda moltíssim a evitar incendis forestals”.

Els interessats a participar han de contactar per telèfon al 640 352 991 o registrar-se en el formulari web https://interpretayeduca.com/inscripcio/. Dins del voluntariat, els participants reben les dietes corresponents a esmorzar i dinar, assegurança de responsabilitat civil i accidents, EPI i uniforme identificatiu, certificat de participació i jornades formatives.

Els objectius fonamentals d’este any són consolidar el col·lectiu del voluntariat ambiental com una peça clau dins de les polítiques municipals en prevenció d’incendis forestals i estendre la seua zona d’afecció a tota la cadena muntanyosa que comença a les valls alzirenyes de la Murta, de la Casella i d’Aigües Vives.

Pujar