elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquest Nadal, torna el Betlem monumental d'Almussafes

Aquest Nadal, torna el Betlem monumental d'Almussafes
  • L'executiu local convida a la ciutadania a visitar el conjunt creat per Antonio Sallent, un betlemista particular de la localitat

  • Aquest 2022, es reprén la iniciativa amb un muntatge totalment renovat i dotat d'una major quantitat d'escenes

  • Més de 414 figures integren el conjunt betlemístic d'Antonio Sallent, que ofereix visites guiades gratuïtes durant quatre setmanes

Després de dos anys i més de 5 .000 hores de treball invertit pel *belenista particular, Antonio Sallent, i per un grup de col·laboradors, la localitat d'Almussafes pot prear-se d'oferir aquest Nadal un al·licient afegit a la seua agenda d'activitats festivas. De fet, a partir del pròxim dia 8 de desembre i fins al mateix dia de Reis, els veïns i veïnes i aquells visitants que ho desitgen, podran gaudir d'un recorregut guiat per una joia betlemística composta per més de 414 figures que recreen, mitjançant 21 escenes, els moments més rellevants entorn del naixement de Jesús de Natzaret.

El Consistori d'Almussafes col·labora amb el *belenista particular i veí de la població, Antonio Sallent, en la presentació d'aquest espectacular muntatge, en el qual el creador del Betlem i membre del Grup d'Amics Betlemistes, ha dedicat dos anys de la seua vida i una inversió econòmica res menyspreable.

Antonio ja va presentar aquesta iniciativa durant quatre anys, concretament entre 2012 i 2015 i aquest 2022 la represa amb forces renovades i amb una aposta totalment millorada, atés que la totalitat del conjunt monumental és de nova creació, el seu emplaçament es troba molt més cèntric i la major superfície del local li ha permés l'augment d'escenes, de figures i d'infraestructura.

El regidor de Cultura, Àlex Fuentes, subratlla que “és un autèntic honor disposar en el nostre municipi d'una mostra nadalenca d'aquest gran valor a l'abast de la nostra ciutadania, gràcies a la voluntat i gran capacitat artística del nostre veí, a qui aprofite per a agrair-li públicament el seu treball”.

Aquest Nadal, el Betlem s'emplaça en un local situat al carrer Manuel Sanchis Guarner s/n, cantonada amb el carrer Lluis Vives, una ubicació molt pròxima al Centre Cultural i a les principals dependències públiques, i romandrà obert des del 8 de desembre fins al 6 de gener del pròxim any, excepte els dies 24, 25 i 26 de desembre. Per a poder visitar-lo és imprescindible fer una reserva prèvia al telèfon 687493367, a partir del pròxim dilluns 21, ja que es tracta d'un recorregut guiat de 40 minuts de duració per al qual es limita el grup a un màxim de 12 persones per visita. S'han establit tres passes al matí (a les 11, 12 i13 hores) i cinc a la vesprada (16, 17, 18, 19 i 20 hores). “Per a mi és tot un orgull poder oferir la possibilitat de contemplar i emocionar-se amb aquesta obra art, en la qual he invertit tant d'esforç i incomptables hores d'investigació, cerca i posterior classificació”, explica Sallent.

El conjunt betlemístic compta amb més de mig miler de peces, ja que a les 414 figures humanes i d'animals, cal sumar altres de complements i elements de tota mena que semblen cobrar vida emmarcades en una escenografia arquitectònica espectacular. De fet, els visitants realitzaran un viatge cronològic que va des de la Sinagoga – Poble de Natzaret, fins a la ciutat Santa de Jerusalem, on Jesús - ja amb 12 anys d'edat - es dirigeix en el Temple als Doctors de la Llei. Un total de 21 escenes, ambientades amb diàlegs i música i amb cuidats jocs de llums, narren la història del naixement de Jesús que va començar a gestar-se fa 2.000 anys, ja que el conjunt *belenístico arranca algun temps abans, quan María i José encara no s'havien casat, contínua a Betlem amb l'enllumenament de María, i relata el seu viatge a Egipte, on es van veure obligats a fugir per a eludir les amenaces del Rei Herodes.

El fruit d'un cuidat treball

“No hi ha Nadal sense Betlem”, així ho expressa el betlemista d’Almussafes, qui es va enamorar d'aquesta tradició des de ben xicotet. “A la meua casa sempre muntàvem un Betlem i ja llavors construíem amb suro molts elements d'aquest. No obstant això, la passió de Sallent pels pesebres monumentals es va despertar fa més de 25 anys, visquent etapes de participació i col·laboració en diferents muntatges. La seua dedicació entregada com apassionat betlemista es va iniciar l'any 2009, quan va començar a adquirir peces a escultors espanyols de reconegut prestigi i reconeixement nacional i internacional que li van permetre presentar a Almussafes el seu primer Betlem Monumental l'any 2012.

La cerca incansable de les millors figures per a la creació de el seu segon conjunt betlemístic monumental, totes elles entre 12 i 35 cm d'altura, s'han succeït durant els dos últims anys, fins a completar el nou muntatge que s'estrena a Almussafes aquest Nadal i que ocupa un total de 80 metres quadrats.

Pujar