elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almussafes es retroba amb les Falles al març després de l'aturada per la pandèmia

Almussafes es retroba amb les Falles al març després de l'aturada per la pandèmia
  • Les comissions de la localitat van celebrar ahir, diumenge 27 de febrer, la Crida que dona la benvinguda a les celebracions

  • Del 14 al 19 de març, es desplegarà una agenda d'activitats que inclourà una ofrena, una cercavila de gala i la commemoració del dia de Sant Josep

Centenars de persones es van donar cita ahir, diumenge 27 de febrer, al parc Central d'Almussafes per a escenificar el retorn de les Falles al mes de març i en unes circumstàncies més semblants a la normalitat que a l'octubre de 2021. Els i les representants de les comissions del municipi, La Torre, Primitiva i Mig Camí van donar la benvinguda a les festes més arrelades de València amb una Crida en la qual no van faltar les referències a la pandèmia, per la qual la commemoració dedicada a Sant Josep va haver de suspendre's en 2020 i desenvolupar-se amb nombroses limitacions a l'octubre de 2021.

Ahir, diumenge 27 de febrer, i després de dos anys d'obligat parèntesi per la crisi sanitària del coronavirus, Almussafes va tornar a sentir amb intensitat l'ambient propi de les Falles a les portes de març, la seua època habitual. El parc Central va ser el punt de trobada per a les persones participants en el primer gran acte de la programació organitzada per la Junta Local Fallera per a aquest mes: la Crida. A les 12 hores va començar una cercavila festiva amb la qual els i les integrants de les tres comissions del municipi van recórrer bona part del nucli urbà al ritme dels animats temes interpretats per una xaranga.

Posteriorment, la comitiva va tornar fins al parc Central per a dur a terme en l'escenari instal·lat a l'esplanada situada enfront de la casa consistorial els discursos amb els quals es van donar per inaugurades les falles de 2022, en les quals tindran cabuda les habituals iniciatives desenvolupades abans de la pandèmia.

“Teníem moltes ganes que arribara aquest moment. Han sigut dos anys molt durs sense la qual, sens dubte, constitueix la festa més arrelada a la nostra terra. Saber que si tot segueix com fins ara podrem viure les falles amb una certa normalitat, ens ompli d'alegria a l'equip de govern almussafeny, des del qual continuarem donant suport al treball realitzat pel teixit associatiu en aquest sentit”, ressalta la regidora de Festes, Mar Albuixech.

“Ja s'ha acabat el malson, la tristesa i la melancolia. Al costat de la nostra família fallera omplirem els casals de soroll i alegria. La festa de les falles està ací, cal eixir al carrer a gaudir de nou de la nostra festa, però amb compromís i responsabilitat. Hem esperat i la recompensa ha arribat. Tornaran les cercaviles, lluirem les nostres gales valencianes, escoltarem les melodies de les bandes de música, el tabal i la dolçaina, la xaranga, el soroll i l'olor de la pólvora i veurem plantar i cremar els monuments”, va traslladar als centenars d'assistents la presidenta de la Junta Local Fallera, Adela Girona.

Després d'ella, van intervindre els i les representants de les tres comissions falleres, amb discursos en els quals va estar molt present el parèntesi obligatori provocat per la pandèmia. D'aquesta manera, la Fallera Major de la Torre, Ana David, va ressaltar que el col·lectiu ha “demostrat el que és l'esperit faller, treballar en comú, braç a braç, en equip, perquè els somnis dels valencians no es puguen tombar davant les adversitats”. En la mateixa línia, la Fallera Major de la Primitiva, Joana Piles, va destacar que “després de dos anys fatídics pel Covid-19, dos anys esperant aquestes benvolgudes falles, després de tots els intents dels fallers per poder viure-les, per fi han arribat!”. “Junts, com sempre, hem superat tots els obstacles i continuarem demostrant que els valencians defensem la nostra identitat davant qualsevol imprevist”, va assegurar, per part seua, la Fallera Major de la Mig Camí, Vanessa Casabella.

També es van dirigir al públic congregat en aquest cèntric emplaçament de la localitat la Fallera Major Infantil de la Primitiva, Marta Espigares, i la Fallera Major Infantil i el President Infantil de la Torre, María Grau i Joan Martínez. En tot moment van estar abrigallats i abrigallades pels màxims responsables de les seues entitats, María José Magraner (Primitiva), Paco David (La Torre) i Tania Borrás (Mig Camí). Amb l'Himne Faller i de València es va donar per conclòs l'acte.

Falles Almussafes 2022

Després de la Crida Fallera, l'activitat conjunta de les tres comissions es reprendrà el pròxim dilluns 14 de març, Dia de la ‘plantà’ dels monuments, que seran visitats de manera oficial per les i els representants d'aquest 2022 i per les autoritats locals el dimecres 16 a les 19.30 h. L'endemà, el dijous 17, se celebrarà una cercavila de gala a les 18.30 h i el divendres 18 tindrà lloc a partir de les 18 h l'Ofrena de Flores a la Verge dels Desemparats. El colofó a l'agenda d'actes es viurà el dissabte 19, Sant Josep. A les 12 h hi haurà cercavila, a les 12.30 h missa a l'església parroquial i a les 14 h ‘mascletà’. Eixe dia, els monuments infantils cremaran a les 21 h i els grans ho faran a les 22 h (La Torre), a les 22.30 h (Primitiva) i a les 23 h (Mig Camí).

Pujar