elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Acord entre Ford i els sindicats: els 1.124 acomiadaments seran entre el 2 de maig i el 31 de desembre

Acord entre Ford i els sindicats: els 1.124 acomiadaments seran entre el 2 de maig i el 31 de desembre
  • Des d'UGT mostren la seua "satisfacció" en haver aconseguit la voluntarietat del 100% de les eixides en funció de l'edat

Els acomiadaments del ERE acordat en Ford España, finalment 1.124, vint menys dels plantejats a l'inici de la negociació, s'efectuaran entre el 2 de maig i el 31 de desembre d'enguany i obriran una etapa de tres anys en la qual serà necessària l'adopció de mesures de transició al vehicle elèctric per a mantindre l'estabilitat en la factoria valenciana.

Quasi un mes de negociacions entre la direcció de Ford España i els sindicats han donat com a resultat aquest dimarts un acord de plans d'eixida amb caràcter voluntari per als empleats afectats i de millora de les quantitats per a les baixes incentivades.

Ha sigut la voluntarietat l'element clau de la negociació del ERE, en una plantilla que ha patit altres dos expedients en els últims anys (un de 350 empleats en 2020 i un altre de 630 en 2021) i que, precisament per això, la complicació se centrava en les bosses d'edat dels treballadors.

Un ERE amb el 100% de voluntaris

El president del Comité d'empresa, Carlos Faubel, d'UGT, sindicat majoritari en la planta d'Almussafes (València) i que ha signat en solitari l'acord del ERE, ha mostrat la seua satisfacció per la consecució de la principal reivindicació, la voluntarietat del 100% de les eixides ja que, amb els plans pactats en funció de l'edat, hi haurà suficients empleats que s'adheriran al ERE de manera voluntària, assegura a EFE.

"Això naix en l'Acord per l'Electrificació -entre Ford Europa i UGT-, que garanteix la viabilitat de la fàbrica en uns moments molt delicats de reestructuració i que coincideixen amb el canvi de paradigma de l'automòbil", recorda Faubel.

Ford ja va anunciar que totes les plantes europees haurien d'escometre excedents de personal i, una vegada garantida la viabilitat de la planta d'Almussafes -que va ser triada enfront de l'alemanya de Saarlouis per a fabricar els nous elèctrics-, "hem pogut exigir unes condicions perquè els acomiadaments es convertiren en eixides voluntàries", ha manifestat.

Els acomiadaments es produiran entre el 2 de maig i el 31 de desembre, amb la data límit del 30 de setembre per a adherir-se al ERE: en la planta de vehicles seran 940-960 afectats i en motors 140-160, mentre que en les oficines centrals de Madrid només afectarà 16 empleats.

Dels 5.800 treballadors actuals en la factoria es passarà a uns 4.600, dedicats a la producció dels models Kuga i Transit després del cessament de fabricació el passat 1 d'abril de S-Max i Galaxy, la qual cosa ha motivat l'aplicació del ERE.

El Kuga, que va començar a fabricar-se a València en 2012, ocupa el major volum de la producció diària, 800 dels 1.100 totals, en els vessants híbrida i híbrida endollable i combustió, en tant que la Transit, amb 300 unitats, té els dies comptats i també cessarà a mitjan 2024 en la planta d'Almussafes.

Mesures de transició: mecanisme xarxa i plans de formació
Segons el president del Comité d'empresa, sembla que la concreció dels nous elèctrics i les inversions per a Almussafes s'allargarà i no s'espera un anunci sobre aquest tema en els pròxims mesos.

"Com passem aquesta vall i com transiciona la plantilla per a enganxar-se a l'elèctric" és el que se li ve damunt a la planta, tres anys fins a 2026, quan es preveu que isca el primer elèctric de València.

Al seu judici, caldrà parlar de plans de formació per a fabricar els nous vehicles i potser és el moment d'afrontar la situació amb el Mecanisme XARXA (de Flexibilitat i Estabilització de l'Ocupació), dirigit al fet que les empreses puguen fer front a situacions de crisis generals o sectorials, un instrument jurídic que permet a les empreses fer reduccions de jornada i suspensions temporals de contractes de treball davant dificultats econòmiques.

No obstant això, adverteix que és prompte per a avançar esdeveniments i serà "quan tinguem la foto d'on estem i quin volum d'ocupació es pot requerir" el moment d'afrontar la situació amb les alternatives possibles.

Pujar