elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 74% de les valencianes joves pateix violència de gènere en el món digital

El 74% de les valencianes joves pateix violència de gènere en el món digital
  • El 37% de les enquestades afirma haver rebut missatges sexuals i intimidadores per Whatsapp o email

Un estudi promogut per la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana apunta que un 74,4 % de les dones joves valencianes han patit alguna situació de violència de gènere digital en plataformes en línia o xarxes socials. Entre les situacions descrites, les participants assenyalen haver patit comentaris sexistes o misògins (44,4 %); insults o comentaris abusius (41,9 %); insinuacions inapropiades, humiliants, intimidatòries o ofensives en les xarxes socials (39,1 %); correus electrònics, missatges de WhatsApp o de text sexualment explícits i inapropiats de caràcter ofensiu i intimidador (36,8 %), i missatges ofensius o amenaçadors per correu electrònic, missatges de text i instantanis (33,6 %).

Segons el grau de prevalença de la violència de gènere digital, les dades posen de manifest que quasi 9 de cada 10 persones joves, el 87,8 %, han presenciat o viscut una o més situacions d’aquesta mena de violència. Entre els homes joves, un 82,3 % ha sigut testimoni d’almenys una situació de violència de gènere digital i una mica més de 8 de cada 10 dones joves, el 80,4 %, han sigut víctimes de violència de gènere digital en algun moment de la seua vida.

Per a aquesta anàlisi, realitzada per Alejandra Hernández-Ruiz i Romina Curone-Prieto, de la Universitat d’Alacant, Iolanda Tortajada i Cilia Willem, de la Universitat Rovira i Virgili, i Immaculada J. Martínez, de la Universitat de Múrcia, les investigadores han dut a terme més de 1.100 enquestes en línia a xiques i xics d’entre 18 i 35 anys residents a la Comunitat durant els mesos de març i abril de 2023, juntament amb una anàlisi qualitativa sobre els mecanismes de report de 17 plataformes digitals.

L’estudi assenyala que, davant una situació de violència de gènere digital, les dones víctimes van tendir majoritàriament a bloquejar i, en menor mesura, a reportar la situació a l’empresa que gestiona el web o a la mateixa xarxa social. A més, les dones víctimes van optar per cercar ajuda en els seus cercles familiars, amistats o en professionals de la psicologia. En aquest sentit, una mica més de 9 de cada 10 dones víctimes de violència de gènere digital van patir conseqüències psicològiques. «Entre les persones testimoni aquesta proporció es redueix al 75,3 %», assenyala la coautora de l’estudi i directora de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere de la UA, Alejandra Hernández-Ruiz. Entre les víctimes, les conseqüències psicològiques més freqüents van ser l’ansietat, la pèrdua d’autoestima i l’angoixa, mentre que entre les persones testimoni van prevaldre els sentiments d’enuig, l’angoixa i la por.

Actuacions institucionals

En relació amb l’actuació institucional davant la violència de gènere digital, «el telèfon 016 va ser l’organisme més conegut, quasi 8 de cada 10 van expressar conèixer-lo», detalla la investigadora de la UA. Respecte a las tres formes d’intervenció de major utilitat percebuda per les persones enquestades, han sigut la formació dels joves en el respecte mutu, el càstig als agressors i el telèfon 016. «D’altra banda, una clara majoria, una mica més de 8 de cada 10, opina que les campanyes de conscienciació contra la violència de gènere digital els van ajudar a prendre consciència del problema», afig.

Finalment, «malgrat que algunes plataformes compten amb diverses polítiques i normes, s’observa que són escasses. A més, les mesures contra la violència de gènere digital s’implementen quan la víctima ja ha rebut l’agressió o l’assetjament, a excepció de Twitch, que permet protegir-se contra aquesta mena de continguts en directe», adverteix Hernández-Ruiz.

L’estudi “Violència de gènere digital en població jove de la Comunitat Valenciana: prevalença, impacte i mecanismes de report en plataformes digitals” ha sigut promogut en el context del conveni de col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència Segona i la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, per al foment d’activitats que incorporen la perspectiva de gènere de manera transversal.

Pujar