elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant i Torrevella posen en marxa TU·LAB, un laboratori d’investigació per al turisme intel·ligent

La Universitat d’Alacant i Torrevella posen en marxa TU·LAB, un laboratori d’investigació per al turisme intel·ligent
  • Entre els seus objectius destaca l’impuls d’accions de formació, d’R+D+I, d’emprenedoria i de desenvolupament d’experiències pilot relacionades amb el sector turístic

  • L’activitat del centre, coordinada per Marco A. Celdrán, de la UA, està alineada amb Turisme de Torrevella i es configura com una estratègia de gestió de la innovació i el coneixement

 

La Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Torrevella, mitjançant un conveni establit entre la Seu Universitària de Torrevella i el consistori local, posen en marxa el Laboratori Universitari de Turisme Intel·ligent (TU·LAB), una iniciativa desenvolupada en comú per les dues institucions que pretén impulsar la innovació i la sostenibilitat en el turisme amb el desenvolupament de pràctiques clau per al sector relacionades amb l’smart tourism, conegut com a turisme intel·ligent.

TU·LAB, com ha sigut batejat aquest centre d’investigació, és un laboratori basat en la innovació adscrit a la Seu Universitària de Torrevella, en el qual col·laboren l’Institut Universitari d’Investigació Turístiques (IUIT) i l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII), tots dos centres d’investigació de la UA. La seua posada en marxa està alineada amb la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Torrevella i es configura com una estratègia competitiva basada en la gestió de la innovació i el coneixement.

Per part de la institució acadèmica, les tasques de coordinació d’aquest centre són a càrrec de Marco A. Celdrán Bernabéu, que compta amb la col·laboració de J. Fernando Vera Rebollo, catedràtic de la UA i membre del IUIT, i José Norberto Mazón, director de la Seu de la UA a Torrevella i membre de l’IUII. Aquests investigadors, al costat de Josep A. Ivars Baidal, catedràtic de la UA, han sigut els encarregats de desenvolupar el model Destinació Turística Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, un projecte de referència en l’àmbit nacional i internacional.

Entre els principals objectius de TU·LAB hi ha el foment del coneixement associat a la innovació i la sostenibilitat en el turisme, a més d’impulsar el coneixement sobre el segment del turisme residencial. De la mateixa manera, aquest centre pretén identificar les necessitats del sector turístic d’acord amb les tendències i necessitats dels mercats i els diferents actors, una finalitat per la qual promourà models turístics intel·ligents, sostenibles i innovadors. També treballarà per desplegar noves fórmules col·laboratives entre la iniciativa pública i privada a fi de crear un ecosistema innovador propi d’una destinació turística intel·ligent.

Per a assolir aquestes metes, TU·LAB impulsarà quatre tipus d’accions o línies estratègiques d’actuació, entre les quals destaquen acciones de formació que tindran l’objectiu final de desenvolupar una estratègia formativa en l’àmbit del turisme; accions d’R+D+I que impliquen el desenvolupament d’informes, estudis, projectes, seminaris, conferències i premis; accions d’emprenedoria que incloguen el disseny de fórmules col·laboratives innovadores entre la iniciativa pública i privada i, finalment, accions de desenvolupament d’experiències pilot (living lab) que incloguen la captació de recursos financers nacionals i internacionals per al desenvolupament de projectes.

Smart tourism

Durant les últimes dècades, l’activitat turística ha viscut transformacions molt importants a causa de factors com l’evolució tecnològica, canvis qualitatius i quantitatius des de la demanda, l’aparició de nous paradigmes i models de negoci, entre d’altres. Aquestes transformacions han generat un escenari turístic renovat, el denominat smart tourism o turisme intel·ligent, en què la tecnologia adquireix un paper rellevant. Per això, es necessiten enfocaments de gestió innovadors que donen resposta als desafiaments i oportunitats d’aquesta nova era del turisme, context en el qual cobren protagonisme entitats com TU·LAB, fonamentalment amb la determinació de fer front als profunds impactes de la digitalització sobre l’activitat turística i aprofitar les noves oportunitats que aporten tecnologies com la intel·ligència artificial, IoT, dades massives i dades obertes, la realitat virtual i augmentada o les webs semàntiques, entre d’altres.

Per a conèixer més informació relativa al laboratori TU·LAB, està ja disponible la seua pròpia web.

Pujar