elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant destina 36.000 euros a finançar projectes d’investigació sobre gastronomia

La Universitat d’Alacant destina 36.000 euros a finançar projectes d’investigació sobre gastronomia
  • La convocatòria pròpia del Centre de Gastronomia del Mediterrani ha seleccionat onze iniciatives que aborden la investigació culinària des de diferents disciplines

 

Onze projectes han superat els tràmits per a accedir a les ajudes que convoca el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia a través del seu Programa Propi per al Foment de l’R+D+I en l’àmbit de la gastronomia, dotat amb 36.000 euros, en el marc del conveni entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Dénia.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és facilitar la posada en marxa de nous projectes o línies d’investigació bàsica o aplicada en l’àmbit de la gastronomia, preparar la incorporació d’investigadors al sistema competitiu de captació de recursos externs i possibilitar el finançament de projectes d’investigació bàsica o aplicada relacionats amb la gastronomia.

Les ajudes, per un import total de 36.000 euros, han recaigut en onze dels setze projectes d’investigació que s’hi han presentat i que pertanyen a diferents àrees de coneixement.

Projectes

En l’àmbit de la utilització de residus alimentaris, Gasterra finançarà un projecte per a la reutilització de la pellofa del cacau, que és responsable del sabor i l’aroma del xocolate i que la indústria tracta com a rebuig alimentari malgrat que presenta nombroses propietats com a aliment funcional.

En aquesta mateixa línia s’ha presentat un altre projecte titulat ««Nous ingredients amb funció tecnològica procedents de residus agroalimentaris per a l’ús en gastronomia i indústria alimentària» que persegueix l’aplicació per a envasar i obtenir aliments funcionals a partir dels residus que resulten d’elaborar l’orxata valenciana, facilitats, en concret, per l’orxateria Daniel, d’Alboraia.

En l’àrea de botànica ha obtingut l’ajuda a la investigació el projecte titulat «Obtenció de tipus selectes de pebrella Thymus piperella d’interès per a la gastronomia del sud-est». Una planta aromàtica silvestre que és present en molts dels plats tradicionals.

Pel que fa a la investigació sobre avantguarda alimentària, han obtingut ajuda els treballs següents: «Reducció de generació de residus alimentaris en la restauració mitjançant la implantació de tècniques de conservació basades en radiació UV»; «Agricultura cel·lular i molecular per a una cuina d’avantguarda: health and sensations» i «Olis vegetals enriquits amb compostos bioactius encapsulats per a reduir el contingut d’acrilamida en creïlles fregides».

Les ajudes també financen projectes relacionats amb la recuperació del patrimoni gastronòmic tradicional i la valorització de la dieta mediterrània com el relatiu a la memòria dels menjars dels comarques d’Alacant en l’obra del folklorista Francisco G. Seijo Alonso (1925-2013).

En el camp de la investigació i la salut, el tribunal avaluador ha apostat per finançar la proposta «Efectes de compostos usats en gastronomia molecular sobre la composició de la microbiota intestinal». I per a combatre l’efecte causat per l’expansió del cranc blau, una espècie invasora originària que presenta una alta taxa de fecunditat i supervivència s’ha presentat el projecte «La qualitat com a producte gastronòmic del cranc blau americà», que intenta fomentar el consum d’aquesta espècie que s’ha expandit per mar, rius i marjals de tota la Comunitat Valenciana des que l’any 2012, quan va aparèixer al delta de l’Ebre.

El programa propi d’ajudes a la investigació de Gasterra també destinarà fons a finançar la proposta «La qualitat del peix que consumim: una aproximació a l’analítica mitjançant ressonància magnètica nuclear (HR-MAS)», i, finalment, el projecte d’estudi gastronòmic titulat «Gastrodiplomàcia i marxamo de qualitat d’intel·ligència gastronòmica» ha sigut també seleccionat pel tribunal en aquesta convocatòria d’ajudes públiques.

Pujar