elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant acull un col·loqui internacional dedicat al centenari de la publicació de Amants, heureux amants… de Valery Larbaud

La Universitat d’Alacant acull un col·loqui internacional dedicat al centenari de la publicació de Amants, heureux amants… de Valery Larbaud
  • La trobada tindrà lloc a la Facultat de Filosofia i Lletres els dies 2 i 3 de novembre i celebrarà més d’una dotzena de ponències, projeccions i debats sobre la figura del literat francès

«Centenari de la publicació d’Amants, Heureux Amants... (1923) Valery Larbaud i els mons espanyol i hispanoamericà» és el títol del col·loqui internacional que tindrà lloc durant les jornades dels dies 2 i 3 de novembre en la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant. Codirigit per la professora de la Universitat d’Alacant María Isabel Corbí Sáez i Gil Charbonnier, de la Universitat Aix-Marseille, la trobada presenta un programa amb més d’una dotzena de ponències, projeccions i debats.

L’aula Magna serà l’escenari principal del col·loqui que acull la Universitat d’Alacant per a celebrar el centenari de la publicació de l’obra Amants, heureux amants… i que s’emmarca dins dels col·loquis internacionals que celebra l’Association Internacionale des Amis de Valery Larbaud, dirigits i coordinats per investigadors especialistes en el literat francès.

Segons explica María Isabel Corbí Saéz, de l’àrea de Filologia Francesa del Departament de Filologies Integrades de la Universitat d’Alicante, a l’escriptor gal Valery Larbaud «li unia un vincle molt estret amb Alacant i la seua província», per aquest motiu s’ha triat la institució acadèmica alacantina com a seu d’aquesta important trobada internacional. «Durant la 1a Guerra Mundial, l’escriptor va viure a Alacant i, a més, la seua estada a la nostra província va suposar un punt d’inflexió en la seua carrera. Ací va conviure amb escriptors de la província, va poder afermar els estudis i aprenentatges sobre les literatures espanyola i llatinoamericana i, a més, va posar a Alacant en el mapa internacional en nomenar molts escriptors, llocs i localitats en les seues obres», concreta la professora.
Respecte al col·loqui, Corbí Sáez explica que «està centrat en les lectures i mirades de Larbaud sobre els àmbits espanyol i hispanoamericà i oferirà espais on investigadors d’abast internacional podran presentar els seus treballs recents relacionats amb els eixos temàtics del col·loqui i debatre sobre aquests i aportar noves llums sobre els aspectes més rellevants d’actualitat de l’obra de Valery Larbaud en els seus diferents vessants, com els d’escriptor, crític i traductor». «Creiem que és el primer col·loqui internacional que està dedicat de manera monogràfica a Valery Larbaud», matisa.

La inauguració del col·loqui tindrà lloc el dia 2 de novembre, a les 10 hores a l’aula magna de Filosofia i Lletres i comptarà amb les intervencions del vicedegà d’Investigació i Accés de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Ernesto Cutillas, els directors del col·loqui, María Isabel Corbí Sáez i Gil Charbonnier, que al seu torn intervindrà com a secretari general de l’Association d’Amis de Valery Larbaud, i Michel Brissaud, president de l’Association d’Amis de Valery Larbaud.

En les ponències, projeccions i debats que tindran lloc participaran experts d’universitats espanyoles d’Alacant i la catalana Ramón Llull o d’institucions franceses, alemanyes i belgues. Els seus continguts faran referència la relació de Larbaud amb personalitats com Gabriel Miró, Ramón Gómez de la Serna, José Ortega y Gasset, o la presència de llocs com el Castell de Santa Bàrbara, el passeig de Canalejas o el palmerar de l’Hort del Cura, a Elx.

Pujar