elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Servei de Llengües de la UA dedica unes jornades a la música en valencià

El Servei de Llengües de la UA dedica unes jornades a la música en valencià
  • Músics, acadèmics, docents i periodistes intervindran en aquestes jornades que combinaran formació i divulgació

El Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant organitza les Jornades «Primavera musical» al voltant de la música valenciana, unes jornades que tindran lloc els dies 4, 5 i 6 de maig, en col·laboració amb el CEFIRE. Les jornades seran presencials, amb accés limitat, i també podran seguir-se en línia. (Informació: A/e: servei.llengues@ua.es – Telèfon: 965 90 34 85)

Durant tres dies, músics, acadèmics i investigadors, docents i periodistes, explicaran el seu punt de vista i debatran amb els assistents, en unes jornades que combinaran la formació i la divulgació de la música en valencià. Sota el paraigua de la música, les jornades tractaran la repercussió d’aquesta en sociolingüística, a la escola i en mitjans de comunicació, i també en la tradició i en la memòria i els festivals.

Les jornades començaran el dia 4 de maig amb Jordi Oviedo, qui exposarà com el valencià forma part del paisatge líric de multitud de cançons. El 5 de maig, Josep V. Garcia, presentarà la seua investigació sobre el model lingüístic que usen els grups valencians; el dia 6, serà el torn del periodista Vicent X Contrí, que farà un recorregut retrospectiu dels festivals pioners, com a l’Almadrava Rock, als Poblets, o Rock a la Mar. Entre els músics participants, el programa inclou Feliu Ventura, protagonista del documental La memòria de la música, un viatge per Llatinoamèrica i pels llocs de la memòria que tanta influència han tingut en les seues cançons. La cantant de rap Tesa també hi estarà present, com a col·laboradora d’un projecte de la Conselleria d’Educació en el qual es treballa l’oralitat de la llengua a través de les cançons improvisades.

A més, les jornades inclouen una sessió sobre experiències didàctiques amb aquesta música aplicades a centres de secundària i de formació d’adults. Una altra de les ponents, Francesca Cano, parlarà del «Tio Canya», el personatge model de la sociolingüística valenciana que ha sigut versionat en nombroses ocasions pels músics valencians. Jaume Llopis detallarà quines són les aplicacions tecnològiques que utilitza des de fa anys per a ensenyar llengua a través de la música. Per la seua part, Pau P. Pla farà un recorregut per les variants dialectals a través de cantants femenines. Finalment, les jornades es tancaran amb una taula redona que tractarà la presència de la música valenciana en la ràdio, moderada per Bernat Picó, dedicat professionalment a la comunicació i antic membre del grup Mugroman, i amb les intervencions de Manuela Alandes, presentadora de «Territori Sonor» en À Punt i abans cantant de Soul Atac; Carlos Ripollès, del podcast «Els viatges de Carlos»; i Pere Barber, del programa «A contracorrent».

Les jornades es completen amb una exposició titulada «Primavera Musical. La música valenciana reviscola», oberta al públic a mitjan març i que podrà visitar-se fins al 30 de juny a la sala Aifos del Campus (edifici de Filosofia i Lletres III). La mostra exposa una panoràmica general de les dues últimes dècades de la música valenciana a través dels grups de música, els artistes i les cançons, i presenta un recorregut a través de l’art gràfic, la literatura, els festivals, l’àmbit familiar, les publicacions periòdiques i el vincle amb els estudiants. La imatge gràfica de la exposició ha sigut dissenyada per Helga Ambak, il·lustradora natural de Muro i qui ha exercit la direcció artística de grups com Smoking Souls o ZOO. També ha col·laborat en els dissenys d’altres grups com Inèrcia o Mafalda. Per un d’aquests treballs, Translúcid, d’Smoking Souls, va rebre el Premi Ovidi 2020 al Millor Disseny. A més dels projectes vinculats amb la música, Helga Ambak ha il·lustrat llibres per a la editorial Sembra, jocs de taula, cartells i murals diversos.

Pujar