elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un representant de l’equip de la UA a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives rep el premi al millor orador

Un representant de l’equip de la UA a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives rep el premi al millor orador
  • Es tracta de Joan Sol Luna Pérez, alumne de l’IES Enric Valor de Castalla

  • L’equip de l’Institut Forat del Vent (UPF) guanyador absolut de l’edició

MÉS FOTOS
Un representant de l’equip de la UA a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives rep el premi al millor orador - (foto 2)
Un representant de l’equip de la UA a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives rep el premi al millor orador - (foto 3)

Durant tres dies, la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló ha acollit la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats. Una competició dialèctica i d’oratòria que ha aplegat la participació de catorze equips d’estudiants representants de catorze universitats del País Valencià i Catalunya.  

El tema de la present edició ha estat «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». El jurat ha distingit Joan Sol Luna Pérez, alumne de l’IES Enric Valor de Castalla, centre representant de la Universitat d’Alacant (UA), amb el premi com a millor orador de la competició.

Per la seua banda, l’equip de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, representant de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha guanyat la competició, mentre de l’equip del Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona, representant de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO), ha sigut subcampió.

L’acte de lliurament de premis, celebrat a la sala de graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l’UJI, ha comptat amb la participació de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat; Joan Rafel Ramos, vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Maria Nebot, tresorera d’Escola Valenciana, i d’Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats.

Del 17 al 19 d’abril, un centenar d’alumnes provinents de catorze centres escolars han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees. La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut celebrat durant tot el curs acadèmic, en què han participat cinc mil estudiants de 192 centres d’ensenyament. Amb aquesta nova edició, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives es consolida com la competició d’oratòria més important del sud d’Europa, on s’utilitza íntegrament la llengua pròpia.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?», l’alumnat participant ha hagut de defensar tant la posició favorable com la contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de trenta-dos minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i la posada en escena.

En la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat hi han participat els equips següents:

Universitat Abat Oliba CEU – Col·legi Pare Manyanet Les Corts de Barcelona
Universitat d’Alacant – IES Enric Valor de Castalla
Universitat Autònoma de Barcelona – Col·legi Pare Manyanet Sant Andreu de Barcelona
Universitat de Barcelona – Institut Pedralbes de Barcelona
Universitat de Girona – Centre Escolar Empordà de Roses
Universitat Internacional de Catalunya – Escola Pia de Calella
Universitat Jaume I – IES Benigasló de la Vall d’Uixó
Universitat de Lleida – Jesuïtes Lleida Col·legi Claver
Universitat Miguel Hernández d’Elx – IES Victoria Kent d’Elx
Universitat Politècnica de València – IES Pere Boïl de Manises
Universitat Pompeu Fabra – Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès
Universitat Rovira i Virgili - Institut Dertosa de Tortosa
Universitat de València – IES Ramon Llull de València
Universitat de Vic · Universitat Central de Catalunya – Institut La Salle de Manlleu

Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, activitat que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria per al seu futur professional.

L’activitat, organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats i Escola Valenciana en el cas del País Valencià, compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Andorra, així com amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i d’ajuntaments d’arreu del territori.

Pujar