elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA participa en una guia pràctica de l’OMS amb propostes per a dissenyar polítiques de salut equitatives

La UA participa en una guia pràctica de l’OMS amb propostes per a dissenyar polítiques de salut equitatives
  • Juntament amb dues expertes de les universitats d’Anvers i de Lancaster, apareixen com a autors els professors de la Universitat d’Alacant Daniel La Parra, del Departament de Sociologia II, i Jorge Marcos, del Departament de Psicologia de la Salut

MÉS FOTOS
La UA participa en una guia pràctica de l’OMS amb propostes per a dissenyar polítiques de salut equitatives - (foto 2)
La UA participa en una guia pràctica de l’OMS amb propostes per a dissenyar polítiques de salut equitatives - (foto 3)

Els investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) Daniel La Parra i Jorge Marcos participen en una nova guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb propostes per a dissenyar polítiques de salut equitatives. En el document, titulat «How to equity proof your policies and interventions: a resource guide for planners and policy makers to leave no-one behind», a més dels investigadors de la UA, apareixen com a autores Rachel Hammonds, de la Universitat d’Anvers i membre de l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres, i Jennie Popay, del Centre d’Investigació sobre Desigualtats en Salut de la Universitat de Lancaster.

El document és una guia amb passos de fàcil aplicació per a aconseguir el desenvolupament d’enfocaments inclusius i participatius en la formulació de polítiques i programes que responguen a les necessitats de persones que viuen en condicions de vulnerabilitat. La clau d’aquest treball és oferir orientacions per a reduir les vulnerabilitats en salut i garantir que tots els grups socials tinguen influència sobre les decisions i accions de les polítiques públiques que afecten la seua salut. El conjunt d’eines que recullen en el document proporciona recursos complementaris a l’Informe sobre l’Estat de l’Equitat en Salut, European Health Equity Estatus Report initiative (HESRi) de l’OMS.

«Amb aquestes orientacions es pretén millorar la sostenibilitat de les intervencions i millorar l’equitat dels sistemes de salut des d’una perspectiva de gènere i amb un enfocament de drets humans. A més, aquesta guia, que es posa a la disposició dels 53 països que componen l’Oficina Regional per a Europa de l’OMS, ha sigut concebuda perquè les eines i directrius que proporcionen siguen adaptables als reptes i les singularitats pròpies de cada país», expliquen els investigadors de la UA.

No és la primera vegada que els dos experts de la Universitat d’Alacant formen part de grups internacionals de treball a petició de l’Organització Mundial de la Salut. En el cas del professor del Departament de Sociologia II i investigador Institut de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP), Daniel La Parra, fa dues dècades que està lligat a temes de vulnerabilitat i salut i, gràcies al seu treball, l’OMS va designar el IUDESP com a «centre col·laborador sobre inclusió social i salut» del 2012 al 2020. En el cas de professor del Departament de Psicologia de la Salut i investigador del Grup de Psicologia Aplicada a la Salut i Comportament Humà, Jorge Marcos, el 2018 ja va formar part del grup d’experts convidats per a desenvolupar l’estratègia sobre salut i benestar dels homes amb perspectiva de gènere de l’Oficina Regional per a Europa de l’OMS.

Pujar