elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA ofereix un seminari sobre municipis en risc de despoblament

La UA ofereix un seminari sobre municipis en risc de despoblament
  • Es considera que més del 80% del territori europeu experimenta aquest fenomen, incloent-hi la província d’Alacant, amb casos com el de Tollos i la Vall de Seta

MÉS FOTOS
La UA ofereix un seminari sobre municipis en risc de despoblament - (foto 2)

 

El despoblament s'ha convertit en un dels principals problemes d'una bona part del territori de les societats avançades. Emmarcat en els seminaris d'investigació que organitza el Departament de Sociologia II de la Universitat d'Alacant (UA), el professor Carlos Frau ofereix dijous 1 de desembre a les 13 hores en l'Espai, situat en la 1a planta de l'edifici de Ciències Socials, la xarra “Dinamización de municipios en riesgo de despoblamiento: el caso de Tollos i Vall de Seta”.

Les zones afectades pel despoblament ja no sols estan a l'interior de la península, “sinó que més prop del que pensem estem assistint a la lenta agonia de pobles, de tradicions, històries, etc.”, explica el professor del Departament de Sociologia II de la UA. A través del seminari, Frau pretén difondre les accions que des de la innovació social i la investigació aplicada es posen en marxa per a tractar de dinamitzar pobles petits de la província d'Alacant i tota la vall.

Aquest fenomen no és un problema exclusiu d'Espanya, sinó que és comú a les societats avançades. Per esmentar algunes dades rellevants relacionades amb això, puntualitza el professor de la UA, “es considera que més del 80% del territori europeu pateix despoblament. És també objecte de preocupació a països com Bulgària, Romania, Alemanya, Portugal, Grècia, Itàlia o Croàcia”.

Quan es fixa la mirada a Espanya, és habitual associar aquest fenomen a les zones de l'interior de la península i dissociar-lo de la dinàmica costa mediterrània des d’un punt de vista demogràfic. No obstant això, “també hi ha illes de comportament demogràfic atípic dins les regions més poblades”, assenyala Carlos Frau. Aquest és el cas de la muntanya d'Alacant, on una de les seues valls, la Vall de Seta, s'ha convertit en la zona menys poblada de les comarques centrals de la Comunitat Valenciana i on les densitats de població situen diversos d’aquests pobles en un risc sever de despoblació. “Fa temps que escoltem el problema que implica enfrontar els reptes demogràfics: l'envelliment de la població, els moviments migratoris, la despoblació, etc.”, afig el professor de la UA.

Per la gran atenció rebuda en els últims anys per part dels mitjans de comunicació, destaca sobre la resta la qüestió de la despoblació d'àmplies zones del territori que ha sigut etiquetat com el problema de l’Espanya buidada.

Pujar