elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Joaquim Bosch presenta demà el seu llibre La patria en la cartera a la Seu Ciutat d’Alacant

Joaquim Bosch presenta demà el seu llibre La patria en la cartera a la Seu Ciutat d’Alacant
  • El magistrat estudia en aquesta publicació centenars de sentències d’un ampli període, des d’abans del franquisme fins als nostres dies, per a analitzar les dinàmiques més habituals de la corrupció a Espanya

 

El magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana, Joaquim Bosch, estarà demà dijous 7 d’abril, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40), per a presentar el llibre La patria en la cartera, en el qual duu a terme una reflexió argumentada de les singularitats del fenomen de la corrupció al nostre país. Bosch tracta aquests problemes des d’una perspectiva nova, a través d’una visió transversal que engloba disciplines com la història, el dret, la política criminal, l’ètica o la sociologia. Manuel Alcaraz, professor de Dret Constitucional de la UA i ex conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana presentarà l’autor. L’acte serà presencial i també podrà seguir-se en directe.

Bosch planteja en aquest llibre com a tesi principal que, encara que la corrupció a Espanya ve de molt antic, és en la dictadura de Franco quan adquireix dimensions institucionals que continuen fins ara. La nova democràcia va incórrer en continuïtats, però també necessàriament en discontinuïtats derivades del nou sistema de partits. La falta de desenvolupament institucional va impedir una ruptura completa amb algunes pràctiques del règim anterior i va possibilitar noves formes de corrupció pròpies de les circumstàncies econòmiques d’aquestes últimes dècades. Aquesta obra, resultat d’una exhaustiva documentació bibliogràfica, es nodreix així mateix de l’examen de centenars de sentències d’un ampli període, des d’abans del franquisme fins als nostres dies, per a analitzar les dinàmiques més habituals de la corrupció.

Joaquim Bosch assegura que «La corrupció sol esmentar-se com una de les nostres peculiaritats. Una cosa així seria impensable en altres països europeus, més identificats amb la puntualitat, l’excel·lència organitzativa o la precisió per a fabricar rellotges. No obstant això, a Espanya s’ha assumit amb naturalitat atàvica que les conductes indecents formen part del nostre paisatge institucional. Els retrets ciutadans es complementen amb una certa resignació. Han passat els anys, les legislatures i els successius sistemes polítics en els vaivens de la nostra agitada història, però aquesta vergonyosa patologia s’ha mantingut i mai sembla que es netejarà el greixum dels nostres estables més bruts».

Joaquim Bosch

Va nàixer a Cullera (València) l’any 1965. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, va ingressar per oposició en la judicatura el 2002. Compta amb el títol d’especialista en Dret Civil Català i en Dret Civil Valencià. Després d’una etapa inicial en els jutjats de Barcelona, ha estat destinat en els jutjats de Dénia, Vinaròs i Massamagrell. Degà dels jutges a Montcada (València). Ha fet activitats investigadores i docents com a director i ponent de cursos de formació de magistrats en el pla estatal del Consell General del Poder Judicial i en el pla autonòmic de la Conselleria de Justícia. Col·labora habitualment en diverses publicacions jurídiques i en la secció d’opinió de diversos mitjans de comunicació. També participa com a expert i representant associatiu judicial en diversos programes de televisió, com «Al Rojo Vivo» de la Sexta, «Las Mañanas» de Quatre, «El Intermedio» de la Sexta, «Espejo Público» d’Antena 3 o «Más Vale Tarde»  de la Sexta.

Al maig del 2012 va ser triat membre del Secretariat i Portaveu Nacional de Jutges per a la Democràcia, després de ser el magistrat més votat en les eleccions internes. Va ser reelegit en aquest càrrec al juny del 2014 i va comptar novament amb el suport majoritari del congrés d’aquesta associació judicial. Va finalitzar el mandat al juny del 2016, després d’esgotar el temps màxim previst en els estatuts de l’organització. Posteriorment ha sigut nomenat portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana.

Pujar