23 d’octubre de 2020 23/10/20

Investiguen a una ONG d'Alacant per la venda il·legal de lots de menjar a persones desfavorides

Investiguen a una ONG d'Alacant per la venda il·legal de lots de menjar a persones desfavorides - (foto 1)

  La Policia Nacional investiga la venda il·legal de lots de menjar per part d'una ONG d'Alacant. L'operació es va iniciar a raiz de la denúncia formulada per la Subdelegació del Govern a Alacant, dependències del Ministeri d'Agricultura i Pesca, en relació al programa d'ajuda alimentària a les persones desfavorides.

  La Unitat de Control del FEGA (Fons Espanyol de Garantia Agrària) que treballa com a Organisme Autònom dependent del Ministeri d'Agricultura i Pesca, té entre altres funcions, la d'autoritzar les organitzacions per a procedir amb el repartiment directe d'aliments a les persones més desfavorides, perquè arriben de manera eficaç als beneficiaris que complisquen amb els requisits establits per a la seua concessió dins dels terminis previstos en la normativa reguladora, evitant el frau i minimitzant els riscos de correccions financeres derivats d'una gestió incorrecta d'aquests fons. Aquesta Unitat va detectar certes irregularitats en el repartiment directe d'aliments a persones necessitades per part d'una plataforma empresarial solidària, l'organització de la qual disposava de fins a cinc seus a la província d'Alacant, posant aquests fets ràpidament en coneixement de la Policia Nacional.

  El Grup de Delinqüència Econòmica de la Brigada de Policia Judicial de la Comissaria Provincial d'Alacant va començar a dur a terme gestions tendents a esclarir els fets i comprovar si aquesta organització complia amb els objectius establits, és a dir, si posava els aliments a la disposició de les persones més desfavorides de forma gratuïta, ja fora mitjançant l'elaboració de menjars preparats per a ser consumides en les instal·lacions de l'organització o mitjançant el lliurament directe de lots de menjar, aliments que en aquest cas procedien del Banc d'Aliments.

  Continuant amb la investigació, els agents van comprovar que les cinc seus de l'organització van efectuar el repartiment d'aliments dins del Programa d'Ajuda 2018, rebent totes elles aliments. Les cinc seus van ser inspeccionades per la Dependència d'Agricultura i Pesca d'Alacant. Fruit de les inspeccions dutes a terme es va poder determinar que, en algunes de les seus, el nombre de beneficiaris s'havia duplicat, faltant per tant multitud d'existències en els magatzems. En una altra, existien diverses incoherències en les notes de lliurament dels lots de menjar ja repartits, ja que constaven que el seu repartiment era superior al nombre de productes prèviament rebuts. Igualment es van detectar anomalies en els locals que no reunien les condicions higièniques necessàries per a desenvolupar aquesta activitat.

  Els investigadors van verificar cadascuna de les anomalies denunciades, determinant que efectivament es desconeixia, en alguns dels casos, el parador de fins a prop d'una tona de menjar. D'altra banda, els agents van apreciar que molts dels beneficiaris figuraven en els llistats de forma duplicada, presumint per tant que els llistats podien haver sigut falsejats perquè certes persones obtingueren més aliments que els que els correspon. Fruit de les perquisicions practicades, els investigadors van arribar a la conclusió que, incomplint la normativa, l'organització presumptament venia de forma il·legal lots de menjar a algunes de les persones que figuraven com a beneficiàries o bé utilitzaven presumptament aqueixos aliments per a pagar certs serveis que l'organització contractava.

  En alguns dels casos, certs lots de menjar procedents del Banc d'Aliments eren presumptament venuts per al seu posterior trasllat al Marroc. Diversos voluntaris de l'organització eren persones necessitades, sense treball i fins i tot alguns d'ells es trobaven en situació irregular a Espanya D'acord amb les manifestacions abocades per testimonis i membres de la pròpia associació, alguns dels treballadors de la mateixa no cobraven pels serveis prestats, sent remunerats en algunes ocasions per menjar del Banc d'Aliments. En alguns casos, els voluntaris eren persones necessitades, sense treball i fins i tot, alguns d'ells, es trobaven en situació irregular al nostre país.

  Després d'identificar als presumptes responsables de les diferents seus, els agents van localitzar i van detindre a Alacant, en una primera fase, a una dona de nacionalitat peruana de 30 anys, com a presumpta autora d'un delicte d'estafa continuada i falsedat documental. De la mateixa manera, van ser sentides en declaració com investigades no detingudes dues persones més. El principal responsable de la trama, ja a la presó, s'ocultava en la localitat de Torrevella en constar-li en vigor una reclamació judicial per violència de gènere

  Els agents seguien sense èxit la pista del principal responsable, home peruà de 49 anys. A aquesta persona li constava en vigor una reclamació judicial per maltractaments habituals en l'àmbit familiar, a més dels delictes que se l'acusaven en aquest entramat en qüestió, estafa i falsedat documental. Els agents sospitaven que poguera estar amagat en alguna localitat de la província d'Alacant, per la qual cosa van establir un dispositiu de cerca que va concloure divendres passat amb la seua localització i detenció a Torrevella (Alacant).

  La investigació ha sigut duta a terme per agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Brigada de Policia Judicial de la Comissaria Provincial d'Alacant.

  Pujar