elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una invenció de la UA, Premi Millor Patent d’Inventora Jove de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques

Una invenció de la UA, Premi Millor Patent d’Inventora Jove de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques
  • Es tracta d’un procediment per a obtenir nanopartícules a partir del rebuig de la producció d’oli d’oliva

El nou sistema per a aconseguir nanopartícules de ferro patentat per la Universitat d’Alacant ha obtingut el Premi a la Millor Patent d’Inventora Jove (menys de quaranta anys) en la segona edició dels Premis a la Millor Invenció Protegida per Propietat Industrial. Aquest guardó, que concedeix l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), va ser lliurat el 14 de juny a Blanca Calderón Roca, una de les inventores.

Els membres del jurat, format per persones expertes de prestigi reconegut en el camp de la propietat industrial, van seleccionar els finalistes entre un total de més de cent sol·licituds de patent i model d’utilitat nacionals concedits per l’OEPM l’any 2021.

La patent, denominada «Nanopartícules per a descontaminació ambiental a partir de residus agrícoles», va sorgir a partir de la tesi doctoral de Blanca Calderón, que va ser dirigida per Andrés Fullana, catedràtic en Enginyeria Química en la Universitat d’Alacant, que n’és coinventor.

Concretament, Calderón i Fullana, juntament amb el grup d’investigació Enginyeria per a l’Economia Circular de la UA, ha desenvolupat un procediment de baix cost que permet obtenir nanopartícules de ferro recobertes amb una capa fina de grafit amb una gran puresa i sense generar residus a partir d’un rebuig agrícola que conté polifenols. El residu que es fa servir en el procediment és un material carbònic amb un contingut elevat en polifenols: la morca, que és resultant del procés d’elaboració de l’oli d’oliva.

«El sistema compleix els principis de l’economia circular al cent per cent, ja que partim d’un residu amb el qual fem un producte amb valor afegit», assenyala Blanca Calderón, la qual explica que aquesta tecnologia pot ser aplicada en diferents camps de la indústria, com ara l’electroquímica, les energies renovables i per a eliminar contaminants en l’aigua, l’aire i el sòl.

Aquesta tecnologia ha sigut escalada per a la indústria per l’empresa del Parc Científic de la UA Calpech.

Transferència de tecnologia

La transferència de tecnologia innovadora forma part d’una de les activitats prioritàries de la Universitat d’Alacant, tasca que desenvolupa el Vicerectorat de Transferència Innovació i Divulgació Científica, al capdavant del qual hi ha María Jesús Pastor Llorca.

Per a gestionar aquesta funció tan important de la transferència de coneixement el vicerectorat disposa del Servei de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI). Dirigit per Víctor Pérez Lozano, està constituït per un ampli equip d’experts i tècnics en àrees diverses.

Víctor Pérez, assenyala que «una de les línies prioritàries del vicerectorat és la protecció del coneixement. Aquesta part és molt important, ja que el coneixement protegit, per exemple, per patent o model d’utilitat, pot ser oferit al nostre entorn socioeconòmic amb exclusivitat o monopoli en l’explotació, cosa que el fa més atractiu per a les empreses». El director de l’OTRI explica que la UA sol·licita cada vegada més patents i altres modalitats de propietat industrial i intel·lectual, amb una mitjana d’unes vint patents l’any, de les quals el 80 % sol·licita protecció Internacional via PCT. Cal remarcar que els darrers cinc anys, les sol·licituds davant l’Oficina Europea i l’Oficina Americana s’han duplicat.

Les vies de propietat industrial que fonamentalment utilitza la universitat es desenvolupen en els àmbits següents: patents, que són invencions tècniques amb els requisits de novetat, activitat inventiva i aplicació industrial, i els models d’utilitat, amb requisits semblants, però de menor grau. A més, la UA és una de les universitats pioneres en protecció via secret empresarial per al coneixement en què la protecció per patent no siga possible o poc recomanable.

Aquests resultats de la investigació protegits poden ser transferits a les empreses de maneres diverses (investigació col·laborativa, llicència, etc.). «Aquest esforç en la protecció del coneixement està donant fruits a l’hora de llicenciar el coneixement al nostre entorn socioeconòmic, amb un augment els últims anys que arriba a una xifra pròxima als quaranta contractes de llicència en vigor el desembre de 2022», assegura Víctor Pérez.

Les patents o els models d’utilitat que els científics desenvolupen en la UA pertanyen a la universitat, encara que la institució els reconeix un alt percentatge de participació en els drets econòmics que s’obtinguen per concedir les llicències corresponents a empreses.

Peu de foto: En la imatge, d'esquerra a dreta, la vicerectora María Jesús Pastor, Blanca Calderón i la rectora de la UA, Amparo Navarro. 

Pujar