elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Expertes en Dret Constitucional tracten a la Seu Ciutat d’Alacant els ‘Drets sexuals i reproductius’

    Professores, investigadores i professionals expertes en Dret Constitucional es donen cita en la “XIX Trobada de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional” que acull la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) avui dijous 13 de juliol i demà 14. La trobada ha sigut inaugurada aquest matí per una de les directores, la professora de la UA Mar Esquembre, acompanyada per Laura Nuño, presidenta de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, i Jorge Olcina, director de la Seu d’Alacant. Codirigeixen aquesta edició, juntament amb Esquembre, les professores M. Ángeles Moraga i Concepción Torres.

    La cita d’aquesta trobada de caràcter anual, està dedicada en aquesta edició als «Drets sexuals i drets reproductius», amb un programa que analitzarà, entre altres, les últimes sentències del Tribunal Constitucional sobre la matèria i, en concret, la sentència del TC 44/2023 amb la qual avala la interrupció voluntària de l’embaràs; la Llei del només sí és sí, i la posterior reforma d’aquesta, i les propostes normatives que volen regular la gestació per substitució. El programa tractarà temàtiques com la violència de gènere, la prostitució i el tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual; la mercantilització del cos humà; la invisibilització de les dones en els discursos sobre la gestació per tercers; la gestació subrogada i drets; com tractar el reconeixement constitucional dels drets sexuals i reproductius de les dones per a no involucionar; el dret a la llibertat sexual en un sistema patriarcal; o els avanços i les reculades en la protecció de les víctimes de delictes sexuals.

    Les codirectores de la trobada detallen que «és, sens dubte, un programa ambiciós per a debatre i reflexionar –en clau constitucional– sobre els drets de les dones en l’àmbit sexual i reproductiu». Finalitzada la XIX Trobada, es faran públiques les conclusions, per a contribuir al debat juridicoacadèmic i, per tant, social.

    Pujar