elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La dramaturga hispanouruguaiana Denise Despeyroux protagonitza una nova sessió del cicle del CeMaB Escriptores Migrants

La dramaturga hispanouruguaiana Denise Despeyroux protagonitza una nova sessió del cicle del CeMaB Escriptores Migrants
  • Finalista en diverses edicions dels Premis Max, Despeyroux impartirà la conferència “El juego del teatro: intemperie y compromiso”

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) organitza una nova sessió del seu cicle Escriptores Migrants, protagonitzada per la dramaturga hispanouruguaiana Denise Despeyroux, també autora, directora d’escena, actriu, docent i guionista. La cita tindrà lloc demà dijous, 29 de febrer, a les 17.30 h, al CeMaB (Facultat de Filosofia i Lletres III), on Despeyroux impartirà la conferència «El juego del teatro: intemperie y compromiso». La presentació de l’acte serà a càrrec de Beatriz Aracil, directora del CeMaB, i compta amb la col·laboració del màster d’Estudis Literaris de la UA (MAESL).

Denise Despeyroux ha estrenat més de quinze obres (la majoria publicades) en sales de Madrid, Barcelona, Bilbao, Montevideo, Buenos Aires i Londres, entre les quals, el Teatre Fernán Gómez, la Sala Beckett, Teatre Solís, Teatre María Guerrero (Centre Dramàtic Nacional), Teatre Espanyol i Cervantes Theatre. Des del 2014 és una habitual candidata a Millor Autoria en els Premis Max, i hi ha quedat finalista en diverses ocasions. Títols com La realidad, Carne viva  (Millor Espectacle de l’Off 2014 segons jurat del Cultural, va romandre tres anys en cartell), Los dramáticos orígenes de las galaxias espirales (produïda pel Centre Dramàtic Nacional) i Un tercer lugar li han valgut el reconeixement com una de les veus més singulars i interessants de la dramatúrgia espanyola contemporània. Aquesta última peça, produïda pel Teatre Espanyol, a més de quedar en la terna de finalistes dels Premis Max, va ser destacada per la crítica especialitzada entre els millors espectacles de l’any i va quedar finalista al Premi Valle-Inclán, el guardó més important del teatre espanyol.

Autora versàtil, rep encàrrecs diversos que han destacat per la seua singularitat. És el cas de Tiempos mezquinos, la versió basca de Hedda Gabler produïda pel Teatre Arriaga de Bilbao, que ha comptat, durant dos anys consecutius, amb diverses candidatures als Premis Max; o l’obra per a públic juvenil El último romántico, una producció de Ventrículo Veloz, també candidata. Va escriure i va dirigir l’última producció de la prestigiosa companyia T de Teatre, avalada per quasi trenta anys de reeixida trajectòria. El resultat va ser Cançó per a tornar a casa, estrenada en català al Grec Festival de Barcelona i un mes en cartell a la Sala Beckett. A més del català i del basc, diverses de les seues obres han sigut traduïdes a l’anglès, francès, alemany, italià, grec, romanès i japonès. Pel que fa a les seues incursions en el terreny audiovisual, a més de tenir un curtmetratge de la seua pròpia autoria d’estrena imminent (Los centinelas), ha treballat com a guionista (escaletista i dialoguista) en sèries diàries com Derecho a soñar o Centro medico, totes emeses en Televisió Espanyola (TVE1).Despeyroux va obrir temporada a la sala gran del Teatre Fernán Gómez amb la seua obra Ternura negra, que ha tingut lectures dramatitzades, en les seues respectives traduccions, a Londres, Berlín i Roma. L’espectacle està dirigit i interpretat per la mateixa autora (juntament amb Joan Carles Suau i Fernando Cayo).

Llicenciada en Filosofia i diplomada en Educació Social (totes dues titulacions per la Universitat de Barcelona), Denise Despeyroux s’ha interessat per la pedagogia teatral, i fa més de vint anys que es dedica a la formació d’actors professionals. Imparteix cursos regularment en nombroses ciutats del territori nacional (Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao, València, Màlaga, Huelva, Conca, etc.), i també en l’estranger (Buenos Aires, Montevideo, Mèxic D.F., Miami, Roma i Londres).

Pujar