elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El documental sobre la marjal de Pego-Oliva de la UA, seleccionat pel Festival de Cinema Gastrocinema

El documental sobre la marjal de Pego-Oliva de la UA, seleccionat pel Festival de Cinema Gastrocinema
  • Realitzat pel Taller d’Imatge de la Fundació General, és un passeig gastronòmic que pren com a punt de partida els cultius tradicionals d’arròs

MÉS FOTOS
El documental sobre la marjal de Pego-Oliva de la UA, seleccionat pel Festival de Cinema Gastrocinema - (foto 2)

 

El documental titulat La marjal de Pego-Oliva realitzat pel Taller d’Imatge de la Fundació General Universitat d’Alacant ha sigut seleccionat pel festival de cinema Gastrocinema Alacant 2021. Es projectarà el divendres 29 d’octubre a les 18.00 hores en el Museu Arqueològic d’Alacant, MARQ.

Amb direcció i guió de Josep Beranbeu-Mestre, catedràtic d’Història de la Ciència, i d’Ángeles Ruiz, periodista i escriptora gastronòmica, en el treball ha participat un ampli equip del Taller d’Imatge. Han sigut Nati Calleja en la realització i muntatge; Mariló Berenguer i Roberto Ruiz com a operadors de càmera, i Pátrick Vázquez, com a operador de dron. Tot l’equip ha coincidit a destacar «l’emoció» que ha significat treballar en un enclavament natural protegit com és el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, envoltat d’aiguamolls que han afavorit el cultiu d’arròs des de fa segles.

L’audiovisual seleccionat s’emmarca en les activitats formatives del màster d’Arrossos i Alta Cuina Mediterrània Aplicada de la Universitat d’Alacant. Un màster exemple de sinergia col·laborativa entre institucions, ja que hi coopera Turisme Generalitat Valenciana, els ajuntaments d’Alacant, Benidorm, Dénia i Pego, i empreses com Carmencita a través de la Càtedra d’Estudis del Sabor Gastronòmic.

La cinta fa una saborosa passejada gastronòmica per un espai únic, el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, un oasi de biodiversitat envoltat de camps de tarongers i arrossars. El documental és un viatge pel tradicional sistema de cultiu de l’arròs, s’atura en el paisatge, la terra, l’aigua i el sistema de conreu, i ens introdueix en la història de les cultures que han habitat aquest territori per a completar el recorregut amb el camí que fa la gramínia des que es planta fins que arriba a taula.

De la mà de les cuineres Pepita Sendra Fonts i Pepa Dominguis, del restaurant Zorrilla, es desgranen els plats típics de la contornada i s’encenen els fogons per a preparar el tradicional arròs de Pego, el protagonista de totes les celebracions, «la crosta», elaborada amb la varietat autòctona arròs bomba de Pego. Una delícia culinària.

El muntatge ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pego, l’Arxiu Municipal, el Museu d’Etnològic i la Casa de Cultura de la localitat. Per a assistir a les estrenes cinematogràfiques és necessari inscriure’s en www.gastrocinema.es. Entrada lliure limitada a l’aforament.

Col·lecció de llibres del Servei de Publicacions

D’altra banda, el Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant també participa en Gastrocinema presentant la seua col·lecció de llibres de gastronomia, que inclou ja títols com Cuina i cultura del gust al País Valencià, Fundamentos científicos de la heladería, Comer saludablemente o l’edició facsímil de Gastronomía alicantina de José Guardiola y Ortiz, entre d’altres. La presentació serà el dilluns 25 d’octubre les 19.30 en el MARQ.

Pujar