elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La desinformació i el paper dels periodistes, entre els temes del VI Congrés Internacional de Transparència que comença dilluns

La desinformació i el paper dels periodistes, entre els temes del VI Congrés Internacional de Transparència que comença dilluns
  • El CIT aplegarà de forma dual, presencial i virtual, experts en aquesta matèria, amb la participació de més de 600 inscrits i 200 ponències

El VI Congrés Internacional de Transparència (CIT), que se celebra a la Universitat d’Alacant entre el 27 i el 29 de setembre, supera ja els 600 inscrits i les 200 ponències, combinant dos formats, el presencial i l’en línia. L’esdeveniment es desenvolupa amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Dret a Saber, que es commemora el 28 de setembre. Després de l’experiència cent per cent en línia de l’any passat, aquesta edició te lloc de manera dual, si bé la major part dels inscrits hi assistiran en línia. L’activitat presencial es concentrarà a l’edifici de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, a l’aulari 1, i les sessions es distribuiran en els diferents espais.

La programació del congrés compta amb vint-i-dos grups de treball que debatran qüestions relacionades amb la transparència, com el dret d’accés a la informació, la regulació dels grups de pressió i la protecció de dades, entre molts altres. A més, el CIT acollirà sessions plenàries amb alguns dels millors experts en aquesta matèria, que tractaran les expectatives legislatives de la transparència, la situació actual i futura, així com de la desinformació i el paper que hi tenen els periodistes.

Amparo Navarro Faure, rectora de la UA, inaugurarà el congrés el dilluns 27 de setembre a les 16.00 hores a la sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Estarà acompanyada d’Antoni Llorente Ferreres, secretari autonòmic de Participació i Transparència; Mercedes Siles, directora d’ANECA, i José Luis Rodríguez Álvarez, president del Consell de Transparència i Bon Govern.

Així mateix, com ha ocorregut també en les passades edicions del CIT, aquest serà l’espai més apropiat perquè es reunisquen els òrgans garants de la transparència a Espanya, que faran una declaració conjunta la segona jornada.

Manuel Sánchez de Diego Fernández de la Riva, codirector del congrés, impartirà la conferència de cloenda, el dia 29 de setembre, a les 19.30 hores, en la sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Poc després, a les 20.00 hores, clouran l’activitat Andrés Gomis Fons, director General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern; Virgina Pérez Alonso, presidenta de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació; Juan Carlos García Melián, president de l’Associació de Professionals de la Transparència, i Yolanda Gómez Sánchez, directora del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals.

Presideix el Comitè Organitzador Raúl Ruiz Callado, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA; el Comitè Científic està presidit per Manuel Alcaraz Ramos, professor titular de Dret Constitucional de la UA, i compta, a més, aquest congrés amb dos directors, Manuel Sánchez de Diego Fernández de la Riva, professor de la Universitat Complutense de Madrid, i Javier Sierra Rodríguez, professor de la UA.

El Congrés està organitzat per la UA, l’Associació de Professionals de la Transparència (Acreditra) i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. Entre altres entitats col·laboradores hi ha la Generalitat Valenciana i el Consell Transparència.

Pujar