elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El VI Congrés Internacional de Transparència reclama en la Universitat d'Alacant un marc jurídic més avançat

El VI Congrés Internacional de Transparència reclama en la Universitat d'Alacant un marc jurídic més avançat
  • La trobada s’ha clausurat després de consolidar-se com un espai essencial per a la reflexió sobre la transparència, l’accés a la informació i la rendició de comptes

MÉS FOTOS
El VI Congrés Internacional de Transparència reclama en la Universitat d'Alacant un marc jurídic més avançat - (foto 2)

El VI Congrés Internacional de Transparència (CIT), que ha tingut lloc a la Universitat d’Alacant de manera presencial i també virtual, s’ha clausurat i entre les conclusions principals, el codirector del congrés, Manuel Sánchez de Diego Fernández de la Riva, ha assenyalat que és necessari un «marc jurídic més avançat» que regule la transparència. Ha assegurat que algunes lleis autonòmiques han superat ja l’estatal. Ha advocat també per «fer transparent el sistema de transparència», de manera que es faça «més senzill per al ciutadà». 

El CIT s’ha consolidat un altre any com un espai essencial per a la reflexió sobre la transparència, l’accés a la informació i la rendició de comptes. L’esdeveniment ha tingut més 656 persones inscrites en línia i presencials de més de 21 països, i també 200 ponències en 23 grups de treball diferents.

Per part seua, Andrés Gomis Fons, director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern de la Generalitat Valenciana, ha destacat que el CIT s’ha convertit en un esdeveniment de referència, que «construeix comunitat» al voltant de la transparència.

La clausura ha tingut les intervencions de Virginia Pérez Alonso, presidenta de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació, que participa en l’organització del Congrés, i ha subscrit la declaració feta ahir pels òrgans garants de la transparència. També han estat presents Rosario Lopaz, vicepresidenta de l’Associació de Professionals de la Transparència (Acreditra), que també organitza aquesta trobada i Yolanda Gómez Sánchez, directora del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals.

Durant aquesta última jornada del CIT ha tingut lloc una taula plenària sobre «Experiències: dades, transparència, tecnologia i periodisme», que ha comptat amb la participació del periodista Matthew Bennett i el conegut enginyer i activista tecnològic Jaime Gómez-Obregón. Així mateix, han tingut lloc diversos grups de treball sobre periodisme, regulació de lobbies i partits polítics, entre altres temes.

A més, els assistents presencials i en línia han pogut acudir a una sessió sobre el futur de la transparència i el Govern Obert a Espanya, una conferència sobre periodisme i transparència, la trobada de responsables de participació i transparència d’Administracions Públiques i la Declaració Institucional de la Xarxa Estatal d’Agències i Oficines Antifrau. En aquesta última declaració, s’ha subratllat que Espanya no té un marc global per a protegir els denunciants de corrupció. En aquest sentit, han instat a les institucions que desenvolupen la Directiva Europea 1937/2019 de protecció de persones denunciants de corrupció. També han reclamat el foment de la cultura de la denúncia a Espanya, a través d’activitats de sensibilització per a millorar la confiança cap a les institucions.

El VI Congrés Internacional de Transparència ha sigut organitzat per la Universitat d’Alacant, l’Associació de Professionals de la Transparència (Acreditra) i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. La Generalitat Valenciana i el Consell Transparència es troben també entre les entitats col·laboradores.

Pujar