elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El VI Congrés Internacional de Transparència destaca el caràcter proactiu que han de tenir les institucions amb la informació pública

El VI Congrés Internacional de Transparència destaca el caràcter proactiu que han de tenir les institucions amb la informació pública
  • L’esdeveniment compta amb més de sis-cents inscrits en la nova modalitat dual

MÉS FOTOS
El VI Congrés Internacional de Transparència destaca el caràcter proactiu que han de tenir les institucions amb la informació pública - (foto 2)
El VI Congrés Internacional de Transparència destaca el caràcter proactiu que han de tenir les institucions amb la informació pública - (foto 3)
El VI Congrés Internacional de Transparència destaca el caràcter proactiu que han de tenir les institucions amb la informació pública - (foto 4)

El VI Congrés Internacional de Transparència (CIT), que se celebra a la Universitat d’Alacant, començava ahir dilluns, i era inaugurat per la rectora de la UA, Amparo Navarro Faure. Amb una nova modalitat dual, virtual i presencial, més de sis-cents inscrits de vint-i-un països. A la inauguració, celebrada en la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, ha assistit el president del Consell de Transparència i Bon Govern(CTBG), José Luis Rodríguez Álvarez, que ha destacat que «resta molt per fer» per a complir l’objectiu de la transparència que, a més, ha viscut algunes dificultats en la situació excepcional viscuda per la pandèmia. L’ensenyament d’aquesta crisi sanitària, segons el president del Consell, ha de ser tenir una actitud «proactiva» des de les institucions en l’àmbit de la informació pública.

Aquesta és la primera edició del Congrés Internacional de Transparència a la qual acudeix el president del CTBG, que va ser nomenat l’octubre de 2020. Rodríguez Álvarez ha subratllat l’avanç que ha viscut Espanya en aquesta matèria i ha afirmat que el panorama de la transparència s’ha transformat radicalment des de l’aprovació de la Llei de transparència fa ja set anys. En concret, ha valorat especialment el treball dels òrgans garants de la transparència, malgrat l’escassetat de mitjans.

La rectora de la Universitat d’Alacant, institució que acull el congrés aquest any, ha indicat que la transparència és «un gran repte jurídic», que ha de ser estudiat des de disciplines molt diferents, com la tecnologia, el dret, la comunicació, la sociologia i la pedagogia.

A la inauguració ha assistit també el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente Ferreres, que ha valorat especialment l’esforç de les administracions públiques respecte de la transparència, que avança gràcies a les exigències de la ciutadania, que «cada vegada compta amb més recursos» per a saber cap on es dirigeixen els seus impostos. Així mateix, ha avançat que la nova llei de transparència està en procés de tramitació. També hi ha estat present la directora d’ANECA, Mercedes Siles, que ha assegurat que la transparència és un dels principis que defensa aquesta entitat.

El VI Congrés Internacional de Transparència acull aquests dies professionals, acadèmics, empleats públics i activistes i compta amb més de dues-centes ponències. El CIT s’ha consolidat com un rellevant espai de debat sobre transparència i qüestions relacionades, com la integritat pública, la participació ciutadana i el govern obert.

Després de la inauguració ha tingut lloc la taula de debat «Expectatives legislatives en matèria de govern obert», moderada per Manuel Alcaraz Ramos, professor de Dret Constitucional de la UA. Hi han intervingut personalitats destacades com Lorenzo Cotino Hueso, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Elisa de la Nuez Sánchez-Cascado, secretària general de la Fundació Hay Derecho, i Rafael Rubio Núñez, professor de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid. En aquesta taula s’ha reflexionat sobre els grups de pressió, l’empremta normativa, la protecció de denunciants i els límits del dret d’accés.

Posteriorment han tingut lloc diversos grups de treball multidisciplinaris, centrats en temes com el dret d’accés a la informació, el llenguatge transparent, l’ètica i integritat pública i la protecció de denunciants, entre d’altres. A més, durant el precongrés celebrat al matí, s’ha presentat l’últim número de la Revista Española de Transparencia i s’ha celebrat una sessió oberta de la Coalició Pro Accés sobre la futura reforma de la llei de transparència.

El congrés, que acaba el dimecres 29 de setembre, està organitzat per la Universitat d’Alacant, l’Associació de Professionals de la Transparència (Acreditra) i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. Entre altres entitats col·laboradores, hi ha la Generalitat Valenciana i el Consell Transparència.

Pujar