elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís presenta al ple de gener una declaració institucional de reconeixement a la labor de l'associació de Parkinson d'Alacant

Compromís presenta al ple de gener una declaració institucional de reconeixement a la labor de l'associació de Parkinson d'Alacant

    El grup municipal de Compromís ha presentat per al Ple de gener de l'Ajuntament d'Alacant una declaració institucional per a reconéixer la labor sociosanitària de l'Associació Parkinson Alacant i garantir la seua activitat per a millorar la qualitat de vida de les persones malaltes de Parkinson i els seus familiars.

    Tal com ha explicat Rafa Mas, regidor de Compromís, "en el pròxim ple presentarem una bateria de mesures per a reconéixer i fer costat a la labor que fa l'associació de Parkinson d'Alacant, que atenga quasi 200 persones que pateixen aquesta malaltia que és la segona degenerativa després de l'Alzheimer i cada vegada més persones la pateixen".

    Des de Compromís han insistit que la labor d'aquesta associació és imprescindible per a aquest col·lectiu, i més ara que la pandèmia ha obligat a interrompre les teràpies que oferien a les persones amb Parkinson, la qual cosa ha afectat greument la seua qualitat de vida.

    D'altra banda, la coalició també ha denunciat la falta de suport municipal a aquesta associació que és l'única de la comunitat valenciana que no disposa d'un local municipal per a realitzar la seua activitat, la qual cosa obliga a afrontar amb recursos propis tant el pagament del lloguer com les adaptacions dels locals per a millorar l'accessibilitat. Per això exigeixen fer costat a aquesta entitat amb recursos materials i econòmics, així com el reconeixement per part de l'Ajuntament a la labor que fan.

    Això es fa encara més imprescindible, ja que durant el confinament les associacions de Parkinson de la Comunitat Valenciana van aturar els seus serveis, la qual cosa va provocar una important reducció de les persones associades, el 46% de les associacions han perdut més del 75% dels seus ingressos. Aquesta pèrdua d'ingressos sumada a les necessitats d'inversió en material sanitari, adaptació digital, i reorganització dels models d'atenció, ha generat greus dificultats per a la reactivació dels serveis, afectant directament sobre la qualitat de vida de les persones amb Parkinson i les seues famílies. Es calcula que un 66% de les persones afectades per aquesta malaltia ha patit un empitjorament a causa de la interrupció de les teràpies durant el primer confinament.

    Des de la formació progressista han destacat la necessària labor que realitza l'Associació de Parkinson d'Alacant donant serveis d'informació, orientació, assessorament i suport emocional, de manera personalitzada, facilitant alternatives en els diferents àmbits que puguen veure's afectats per la malaltia, teràpia ocupacional per a mantindre el grau més gran d'autonomia de la persona afectada en les activitats de la vida diària, així com en les activitats instrumentals i en l'oci i temps lliure, suport, ajuda i intervenció psicològica amb l'objectiu principal de millorar la qualitat de vida de les persones, servei de logopèdia com a disciplina sanitària per a la reeducació i la rehabilitació de la parla, del llenguatge i de la deglució, així com l'aplicació de Sistemes Alternatius i Augmentatius de la Comunicació, a més de fisioteràpia, per a previndre i millorar molts dels símptomes que apareixen en aquesta malaltia. És per això que reclamen majors recursos i reconeixement a aquesta entitat.

    Pujar