elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano inunda de flors la Universitat d’Alacant

La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano inunda de flors la Universitat d’Alacant
  • La Cerimònia del Riu i la interpretació de l’himne romaní han protagonitzat l’acte celebrat aquest dijous al campus alacantí

MÉS FOTOS
La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano inunda de flors la Universitat d’Alacant - (foto 2)
La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano inunda de flors la Universitat d’Alacant - (foto 3)
La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano inunda de flors la Universitat d’Alacant - (foto 4)

El campus de la Universitat d’Alacant s’ha tenyit del verd i del blau de la bandera romaní amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora el 8 d’abril en col·laboració amb les entitats gitanes que formen part del Consell Valencià del Poble Gitano (Arakerando, Campus Rom, FAGA i Fundació Secretariat Gitano Arakerando, Campus Rom, FAGA i Fundació Secretariat Gitano) i per primera vegada amb una associació gitana universitària que naix al si del campus alacantí denominada Campus Rom i el suport de la Direcció General de Diversitat de la Generalitat Valenciana i amb la participació de la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar.

Aquest acte institucional, que marca l’onzè any de la realització d’aquestes commemoracions, és una manifestació del compromís de la UA amb la inclusió i el reconeixement de la comunitat gitana.

La commemoració a la Universitat d’Alacant es va realitzar la vesprada de dijous a l’entrada principal, un acte institucional en el qual es va hissà bandera romaní, es va interpretar l’himne Gelem gelem i es va realitzar la tradicional Cerimònia del Riu en la font de l’aulari II, una acció en memòria de les víctimes de lleis antigitanes i, especialment, del Samudaripen o Holocaust Gitano.

La celebració va concloure amb el concert del grup musical Son d’Alikante, una fusió de flamenc des d’una perspectiva interseccional que es va fer al Museu de la Universitat d’Alacant. Aquestes activitats no sols commemoren el Dia Internacional del Poble Rom, sinó que també subratllen la importància de la visibilitat de l’estudiantat gitano al campus universitari.

Jornada per a celebrar i reivindicar

El Dia Internacional del Poble Gitano és un dia d’homenatge per a recordar els seus avantpassats, les víctimes gitanes de la Segona Guerra Mundial i d’altres actes d’odi patits pel poble gitano al llarg de la història. Però, a més, és un acte de celebració pel que s’ha aconseguit i de reivindicació del que resta per aconseguir en matèria d’educació per part d’una comunitat que intenta defugir estereotips i prejudicis.

Pujar