elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La planta de Biodièsel d'Algemesí en risc d'ERTE pels “llimbs legals” davant la nova normativa

La planta de Biodièsel d'Algemesí en risc d'ERTE pels “llimbs legals” davant la nova normativa

  L'Associació Nacional de Productors de Biodièsel a partir de Residus, EWABA España, està plantejant un ERTE en tota la indústria enfront de la situació originada per la falta de reglament que regule l'entrada en vigor a Espanya de la normativa de sostenibilitat ambiental FQD (Fuel Quality Directive) des de l'1 de gener de 2023.

  Una situació que ha obligat a parar l'activitat de les plantes davant la incertesa legal. Una de les plantes afectades és la de Biocom Energia en Algmesí, que produeix biocombustible avançat de 2a i 3a generació.

  En concret, l'associació indica que l'obligació de reduir en un 6% les emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle (GEI) durant el cicle de vida dels combustibles, marcada pel Reial decret llei 6/2022, no està regulada ni existeix un esborrany encara en exposició pública per part del Govern d'Espanya per a establir, entre altres, quines són les mescles de biocombustibles permeses.

  Aquesta situació està suposant uns llimbs legals que estaria permetent als grans operadors petrolífers amb capacitat de “coprocesado” la possibilitat de mesclar el seu producte sense restriccions, per exemple, amb gasoil B de mobilitat, cosa que no poden fer la resta d'operadors del mercat.

  “Aquesta situació de falta de reglament està reduint considerablement la competència”, assegura el president d'EWABA ESPAÑA, Enrique González. En concret, afig que és uns “llimbs legals que està destruint tota la competència en el mercat dels biocombustibles a Espanya, sent els operadors a l'engròs amb capacitat de refinament els únics capaços d'omplir el mateix, la qual cosa implica que no hi haja cap demanda a Espanya de biodièsel, 0 litres”. A més, es tracta d'una situació que podria estar “encarint els preus que es repercuteixen en el consumidor final, perquè no hi ha competència”, assenyalen.

  ERTES i pèrdues d'ocupació a la “Espanya buidada”

  Davant aquesta situació, la majoria de les plantes de biodièsel d'Espanya porten parades des de gener i totes estan ultimant plans d'ERTES. Coincideix la circumstància que aquestes plantes es troben situades en zones rurals, en la coneguda com “Espanya buidada”, per la qual cosa el seu tancament suposa, a més, un greu perjudici per a les economies. És el cas d'Altorricón a Osca, Algemesí a València, Conca, Linares a Jaén, Els Sants de Maimona a Extremadura i Calahorra a La Rioja.

  Com a conseqüència, EWABA Espanya sol·licita al Govern “publicar de manera immediata tota la normativa que regula aquest Reial decret, perquè la competència no afavorisca una tecnologia i mitjans en detriment d'uns altres, que siga neutra i es competisca via reducció d'emissions i cost final que es repercuteix al consumidor”, conclou el seu president. Finalment, el sector del biodièsel espera que els aturs en l'activitat que s'estan succeint per la falta de regulació concloguen quan es “impose una vertadera lliure competència en el sector”.

  Pujar