elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí

Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí
  MÉS FOTOS
  Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí - (foto 2)
  Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí - (foto 3)
  Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí - (foto 4)
  Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí - (foto 5)

  La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i els diputats Xavier Rius, Josep Bort i Ivan Martí, han assistit aquest matí a les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2011.

  Els representants de la Corporació han donat així suport a aquesta manifestació cultural, festiva i religiosa, i han expressat la seua satisfacció per poder participar en aquesta festa que compta amb un reconeixement internacional per la Unesco i que és molt important en la província. Maria Josep Amigó ha assenyalat que “hem visitat Algemesí perquè des de la Diputació estem al costat dels nostres municipis tant en les festes com en altres moments que no són tan alegres”.

  Durant els dies 7 i 8 de setembre, les processons de la Mare de Déu omplen els carrers de deixants de colors amb moviments de la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, els Pastoretes, el Bolero i els Tornejants, acompanyats de les melodies de la dolçaina i el tabalet. La imatge de la Mare de Déu tanca aquesta desfilada organitzada sempre en el mateix ordre. Les festes s'inicien amb la “Nit del Retorn” el 6 de setembre, quan les campanes de la basílica de Sant Jaume toquen sense parar durant tota la nit per a rememorar la miraculosa tornada de la imatge de La nostra Senyora de la Salut des de la vila d'Alzira fins a un incipient poblat de principis del segle XIII. Algemesí converteix així la imatge mariana en l'eix vertebrador de la seua independència.

  La vesprada del 7 de setembre, les campanes de la basílica de Sant Jaume inicien el "Repic de la Xerevia”, un ritme que ressona en tota la ciutat i que marca l'immediat inici de la festa. Després del repic, sonen les dolçainas i comença la desfilada de balls. La vicepresidenta i els diputats han assistit aquest matí a la segona processó, la “Processoneta del Matí”, la qual atorga un especial protagonisme al color, i en la qual els balls es concentren al llarg de dos carrers. Aquesta vesprada serà la tercera i última processó, coneguda tradicionalment com la processó de tornada general, que començarà a les 19:30 i durarà set hores. En ella, els balls d'Algemesí i la imatge de la patrona transcorreran pel nucli antic de la ciutat i repetiran així l'itinerari original de 1724, quan apareixen les primeres notícies sobre la solemnización de les festes.

  Els balls

  Els balls són els protagonistes de les processons de les festes d'Algemesí. La Muixeranga és un dels més coneguts, i consisteix en la construcció de torres humanes sobre una música característica.
  Els Tornejants són, al costat de la Muixeranga, la dansa més emblemàtica de la Mare de Déu de la Salut. Aquest singular ball d'orígens guerrers replet de continguts místics posa en evidència les destreses i habilitats d'un grup de cavallers vestits amb polits vestits que juguen amb la gravetat amb les tosques percussions d'un tambor com a únic acompanyament. Es tracta de l'únic ball dins de la processó, darrere de la Creu Major i davant del guió de la Mare de Déu de la Salut.

  Els Bastonets és un ball guerrer que apareix en molts pobles valencians com Morella, Peñíscola o Alcúdia, i en el qual al so del tabal i la dolçaina els huit components del ball escenifiquen una lluita.

  La dansa de la Carxofa és considerada tradicionalment com la dels teixidors, una professió molt present a Algemesí durant el segle XVII. El nom li ve dau per que un xiquet porta un pal que culmina en una espècie de carxofa que s'obri al final de la processó, eixint d'ella una coloma blanca. Una variant d'aquest ball, són els Arquets, que es van separar en 1988.

  Els xiquets i xiquetes són els protagonistes del ball dels Pastoretes, una dansa d'iniciació.

  I, finalment, els Llauradores o Bolero és el ball més modern de la processó, ja que apareix per primera vegada en 1906. És l'única dansa que no va acompanyada per la música de la dolçaina i el tabalet sinó per la secció d'instruments de vent de la banda de música.

  Pujar