elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut tornen a omplir els carrers d'Algemesí

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut tornen a omplir els carrers d'Algemesí

  Els pròxims dies 7 i 8 de setembre Algemesí es transformarà en un museu viu de tradició, fe i cultura durant la celebració de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. Després de dos anys s’esperen amb gran expectació tots els rituals que comprenen les processons que recorreran els carrers de la ciutat durant unes quinze hores dividides entre la Processó de les Promeses, la Processoneta del Matí i la Processó de Volta General.

  Les processons, que s'inicien amb els Misteris i Martiris, tenen un orde escrupolós amb les torres de les Muixerangues en segon lloc, seguides pels Bastonets i Bastonetes, el ball de la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, les Llauradores i per la dansa dels Gegants que només ix a la Processoneta del Matí. La segona part de la processó és la religiosa, encapçalada per la Creu Major, els Tornejants, els voltants que porten l’anda de la Mare de Déu i la representació eclesiàstica i civil. Com marca la tradició, la primera de les tres processons, la Processó de les Promeses, que trasllada a la Mare de Déu des de la basílica de Sant Jaume fins a la capella de la Troballa, s'iniciarà el dimecres 7 de setembre a les 22 hores.

  L’endemà, 8 de setembre, és el dia de central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut.  A les 10 hores s'inicia la Processoneta del Matí des de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes centrals de les festes: el triple intent d'entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les muixerangues i rodejada per tots els balls que actuen al mateix temps. Aquesta processó ofereix una sèrie de matisos i detalls únics que la llum del dia regala al visitant que contempla aquest tradicional espectacle. És la més breu però la més intensa i visitada de les processons.

  La tercera de les processons és la Processó de Volta General, la més llarga, amb més de 7 hores de duració, ja que els tradicionals balls d'Algemesí i la imatge de la patrona transcorren per molts carrers del nucli antic de ciutat.  En esta processó se sumen els personatges bíblics i s'inicia el mateix 8 de setembre a les 19.30 hores des de la basílica menor de Sant Jaume i finalitzarà passades les dues de la matinada amb l'entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.

  En la Festa la música té un paper principal acompanyant als rituals. Tant la muixeranga com la majoria de balls actuen al ritme del tabal i la dolçaina, mentre que el Bolero de les Llauradores es toca amb instruments de vent propis de la banda de música i en els Tornejants ressona un tambor que marca les danses. La Societat Musical d'Algemesí tanca la processó.

  Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, on cada any participen al voltant de dos mil persones com a integrants en les processons, compten amb el títol de  Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, la declaració autonòmica de Bé d'Interés Cultural i la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana, entre altres.

  Mes informació i programa complet a www.festapatrimonialgemesi.com

  Pujar