elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians

La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians
  MÉS FOTOS
  La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians - (foto 2)
  La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians - (foto 3)
  La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians - (foto 4)
  La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians - (foto 5)
  La Diputació recolza les Festes d'Algemesí com a patrimoni cultural de tots els valencians - (foto 6)

  El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta de la institució provincial, Mª Josep Amigó, han assistit al dia central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarades Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO en 2011, una cita que cada any reuneix a milers de persones entorn d'una de les celebracions amb més tradició de la Comunitat Valenciana.

  "Poder contemplar tants balls al mateix temps i veure l'impressionant que és la Muixeranga i l'entrada de la Verge amb l'emoció a flor de pell demostra el gran treball que es fa en aquest poble, l'estima que es té a les seues tradicions, i un entén perfectament per què es troba davant d'un Patrimoni Immaterial de la Humanitat", ha assenyalat el president, Jorge Rodríguez.

  "És molt important que des de les institucions donem suport a les nostres festes i com no a la d'Algemesí, que és patrimoni immaterial de la humanitat i en ella es barreja la tradició amb valors universals vigents hui dia. Destacar, a més, la gran participació dels veïns i veïnes en els balls, les Muixerangues, la dolçaina i el tabal", ha destacat per la seua banda, Mª Josep Amigó.

  Entre les activitats organitzades al llarg del dia, durant el migdia s'ha viscut un dels actes centrals d'aquestes processons, el triple intent d'entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les Muixerangues i envoltada per tots els balls que actuen en el mateix temps. Una de les novetats d'enguany ha sigut la incorporació d'un nou grup de xiques en el Ball de Bastonets.

  "Agrair a totes les institucions que han volgut estar presents en les nostres festes, com la Diputació, per a donar-nos el seu suport, que és molt important", ha afegit per la seua banda l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano. Al llarg dels segles, Algemesí ha estructurat processons en les seues festes, així com representacions i balls.

  Segurament les Muixerangues siguen les més conegudes, però també estan els Misteris i Martiris, els balls de Els Bastonets, Les Pastoretes, La Carxofa, Els Arquets, Les Llauradores i Els Tornejants, un conjunt de les tradicions valencianes que s'han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. En la visita també han estat presents els diputats,Toni Gaspar i Rafael Soler.

  Pujar