elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Algemesí es vist de gala per a celebrar la festa de la Mare de Déu de la Salut, Patrimoni de la Humanitat

Algemesí es vist de gala per a celebrar la festa de la Mare de Déu de la Salut, Patrimoni de la Humanitat
  • El 7 i 8 de setembre la localitat uneix història, tradició i fervor en una festa única reconeguda per la UNESCO

 

Algemesí ja ho té tot llest per a celebrar un dels Patrimonis de la Humanitat de la Comunitat Valenciana declarats per la UNESCO. Es tracta de les festes en honor a la Mare de Déu de la Salut, una tradició d'origen medieval que ha arribat fins als nostres dies gràcies a la transmissió entre generacions.

Els dies 7 i 8 de setembre la localitat es converteix en un museu viu de la tradició valenciana, on s'uneix tradició, història, fe i cultura. Un total de 1.400 persones participen en representacions teatrals, concerts de música i espectacles de dansa organitzats en els quatre barris històrics de la localitat: València, La Muntanya, Santa Bàrbara i La Capella.

Les tres processons que tenen lloc durant aquesta festa comencen el seu recorregut al so del carilló i transcorre entre la Basílica de Sant Jaume, la Plaça Major i la Capella de la Troballa.

La música de dolçaina i tabal, les composicions orquestrals i de timbala que acompanyen a les torres humanes de la Muixeranga i a les danses de 'bastonets', 'pastoretes', 'carxofa', 'arquets', 'llauradores' i 'tornejants”, recreen i estimulen la memòria col·lectiva, transmetent missatges comuns i universals de sentiments visuals i sonors de gran plasticitat.


Enguany, el dissenyador gràfic Juan Diego Ingelmo Benavente ha sigut l'encarregat de donar forma al cartell anunciador de les festes 2023. El disseny combina diferents estils entre el qual destaca el “minimal” que presenta elements geomètrics i degradats que contrasten entre si, usant les textures típiques dels vestits i personatges representatius de la festa.

Programació completa del 7 i 8 d'octubre

Dijous 7 de setembre

08.00 h - Missa en la Capella de la Troballa.

09.45 h - Concentració en la plaça Major de festers, dolçainers i tabaleters, i tots aquells que vulguem participar en la Plega de la Mare de Déu.

10.00 h - Pregue, oferiment i Virolai a la Mare de Déu a la Basílica, d'inici de la Plega.

10.15 h - Plega General. Eixida de la plaça Major per a recórrer amb ambient festiu els diferents carrers i barris del poble.

12.00 h - En la Basílica toque del Ángelus, i seguit, repic de vespra de festa major. Repic dedicat a la campana “Mare de Déu de la Salut”.

17.00 h - Veneració de la Imatge de la Mare de Déu de la Salut, en la Basílica, fins a les 19.00 hores.

19.30 h - Trasllat de la Mare de Déu a l'altar Major, i solemne Canto de Vespres, amb ofrena de nardos a la Mare de Déu. Acompanyarà el cant la Schola Cantorum d'Algemesí.

En acabar les Vespres, en el campanar, toc de l'Avemaria, amb el Repic de la Xerevia.

20.30 h - Missa en la Basílica.

22.00 h - Processó de les Promeses.

En finalitzar, entrada solemne de la Mare de Déu a la Capella de la Troballa i disparada d'un Castell de focs d'artifici. A continuació, missa de la Germandat Sacerdotal.

A continuació, Vetla a la Capella fins a l'alba.


Divendres 8 de setembre, dia de la Mare de Déu

07.30 h - Toc general de campanes, al campanar de Sant Jaume.

08.00 h - Despertà pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la volta general, eixint de la plaça Major.

08.00 h – Missa en la Capella de la Troballa per tots els festers difunts.

09.00 h - Missa en la Capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col·laboradors i participants en les festes.

10.00 h - Processoneta del Matí. Les andes de la Mare de Déu les portaran militars del poble i els volants.

En arribar a la plaça Major, apoteòsica entrada amb tots els balls, disparada de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals.

A continuació, en la basílica, missa major concelebrada, acompanyarà el cant la Schola Cantorum d'Algemesí.

Després de la missa, al final del parc Salvador Castell, monumental mascletà.

18.30 h - Missa en la basílica.

19.15 h - Processó de tornada General.

En arribar a la plaça Major, tret d'un Castell de focs d'artifici i entrada solemne de la Mare de Déu en la basílica. Oració Canto de l'Apostolat, trasllat de la Imatge al seu cambril i Virolai final.

Pujar