elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Algemesí es prepara per a viure les Festes de la Mare de Déu de la Salut

Algemesí es prepara per a viure les Festes de la Mare de Déu de la Salut
    MÉS FOTOS
    Algemesí es prepara per a viure les Festes de la Mare de Déu de la Salut - (foto 2)
    Algemesí es prepara per a viure les Festes de la Mare de Déu de la Salut - (foto 3)

    La ciutat d'Algemesí, en el cor de la Ribera, es prepara per a viure un any més les seues Festes de la Mare de Déu de la Salut, unes de les més emblemàtiques de totes les que se celebren en territori valencià. Declarades Patrimoni de la Humanitat, i no només per les seues emblemàtiques muixerangues, estes festes donaran una vegada més la volta al món i portaran el nom d'Algemesí per tot arreu.

    Així, tota la ciutat es disposa a viure el 7 i 8 de setembre les Festes de la Mare de Déu de la Salut que tenen com a epicentre les tres processons que sumen al voltant de catorze hores de durada, en les quals es construïxen més de 500 muixerangues i ballen quasi sense pausa els balls dels Bastonets, els Pastorets i Pastoretes, la Carxofa, els Arquets, les Llauradores i els Tornejants. Amb tot, la música, el fervor, la cultura i tot l'entramat cultural implicat en la festa fan que Algemesí siga durant estos dies un escaparat únic de tradició valenciana i mediterrània.

    En total, més de 1400 persones participen en les representacions i balls, unes tradicions que donen un caràcter únic i privilegiat a la Festa i que porten transmetent-se de pares a fills des de fa centenars d'anys, recollint les distintes influències culturals de tots els pobles que han estat assentats en les terres valencianes.

    Un any més, les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí arriben a la seua màxima expressió després d'aconseguir i consolidar el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la unesco. Este reconeiximent de caràcter mundial ha valgut per a que no només siga conegudíssima la celebració en la comarca, sinó per a que, poc a poc i sense pausa, siga una de les tradicions valencianes que més se conten i que més caràcter dóna a tota l'autonomia.

    Enguany, hi ha un afegit que fa esta celebració més internacional si cap. I és que, el 6, 7 i 8 de setembre, coincidint amb la posada en escena pels carrers d'Algemesí del major compendi de tradicions valencianes, la ciutat de la Ribera acull la VII Assemblea de Ciutats Patrimoni de la Humanitat que comptarà amb representacions de Corea del Sud, l'Iran, Algèria, Itàlia, Hong Kong, Palestina, Eslovàquia, la Xina, Sri Lanka, Israel, Mauritània, el Vietnam, Uzbekistan, les Filipines, Letònia, l'Índia i la República Txeca. A tots ells s'uniran un grup d'operadors turístics del Japó.

    Programa

    L'inici dels actes tindrà lloc el 7 de setembre quan a les 22.00 hores ixen els xiquets que escenifiquen els Misteris i Martiris i el mestre de la Muixeranga d'Algemesí marque els primers compassos de la coneguda melodia que acompanya la construcció de les torres humanes, un dels espectacles més dignes de vore. Com és sabut, la muixeranga és el grup més representatiu, i cal destacar la gran quantitat de torres i figures simbòliques que es despleguen a Algemesí. Els espectadors i veïns que s'acosten eixa nit podran vore al voltant de 500 figures que entre la Muixeranga d'Algemesí, i la Nova Muixeranga, alcen durant el recorregut d'esta primera nit d'actes.

    Després de les muixeranges tindrà lloc el ball dels Bastonets, una dansa guerrera que en grups de huit participants mostren la seua destresa amb els pals i la planxa a un ritme frenètic. Després serà el torn dels més xicotets, els qui seran els encarregats de mostrar les seues habilitats dansaires: els Pastorets i les Pastoretes, la Carxofa i els Arquets omplin la processó de xiquetes i xiquets empolainats i animats per les melodies interpretades pel tabalet i la dolçaina, en una clara mostra del futur de la festa i la tradició i de la voluntat del poble d'Algemesí de mantindre viva una tradició que els dóna tant de caràcter.

    Així mateix, després dels balls anteriorment anunciats tindrà lloc el conegut com a ball de les Llauradores on s'ocupen la plaça i els carrers d'Algemesí per a ballar diferents composicions del conegut bolero. Parelles de dones i hòmens amb la indumentària tradicional valenciana compassen amb les castanyoles les melodies dels instruments de vent creant un ambient idílic entre tots els que allí se donen cita.

    Al finalitzar arriba el torn a un dels balls més espectaculars de la processó. És el cas del ball dels Tornejants. Amb molta destresa i entrenament fan les delícies del públic assistent.

    Igualment, altre dels plats forts de la nit és l'acompanyament que se fa a la Mare de Déu de la Salut per part del Volants, la seu escorta, considerada la guàrdia de la patrona, que deixa pas al clergat, a la corporació municipal i a la banda de música Santa Cecília de la Societat Musical d'Algemesí que tanca la processó.

    Pel que fa a la segona part de la festa, el 8 de setembre comença a les 10.00 hores a Algemesí quan la segona de les processons, la Processoneta del Matí, la més intensa i visitada i declarada patrimoni immaterial en la categoria de barroc. Tots els balls ixen de la capella de la Troballa per a recórrer el carrer de Berca fins a la plaça Major amb parada obligatòria en la basílica de Sant Jaume durant prop de 300 metres de recorregut i durant quasi tres hores. El barroquisme de la festa en la seua màxima expressió. Vore esta processó al Carrer de Berca és una de les millors experiències que pot viure el visitant de entre totes les que se viuran estos dies.  Indiferent, i imprescindible és viure l'entrada de la Mare de Déu de la Salut en la basílica de Sant Jaume amb les torres humanes i les danses actuant al mateix temps, altre dels actes més destacats.

    A partir de les 19.30 hores del mateix 8 de setembre comença la tercera i última de les processons, on destaca la presència de tots els balls i torres humanes i on s'afegixen els personatges bíblics. La processó ix de la basílica de Sant Jaume i recorre el nucli antic d'Algemesí en un seguici de muixerangues i balls que finalitzarà passades les dos de la matinada posant fi a esta festa patrimoni de la humanitat.

    Pujar