elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Algemesí i Alzira commemoren el centenari del naixement de l’escultor Leonardo Borràs

Algemesí i Alzira commemoren el centenari del naixement de l’escultor Leonardo Borràs
  MÉS FOTOS
  Algemesí i Alzira commemoren el centenari del naixement de l’escultor Leonardo Borràs - (foto 2)

  Al llarg del mes de febrer, les ciutats d’Algemesí i Alzira s’uneixen per rendir tribut al llegat del prestigiós escultor i autor de nombrosos monuments públics a La Ribera, Leonardo Borràs (Algemesí, 1923-2014), i reivindicar la seua aportació a l’escultura contemporània amb exposicions, conferències i rutes pels monuments públics.

  Els actes s’inauguren este dijous 2 de febrer, a la Sala Leonardo del Museu de la Festa d’Algemesí, on es realitzarà la presentació oficial de la programació amb presencia d’autoritats a les 12 hores. A la vesprada, a les 19.30 hores, es completa la jornada amb una taula rodona a la Sala d’actes del MUMA d’Alzira moderada pel seu director Agustí Ferrer. En ella participaran els crítics i investigadors de l’art Bernat Montagut, Enric Olivares i Àlex Villar amb Vicent Borràs, escriptor i fill de l’homenatjat.

  Gràcies a la generositat de la seua família i la valuosa donació d’obres que han fet a la ciutat d’Algemesí, en 2020 es va crear al Museu de la Festa una sala dedicada íntegrament a l’artista, i que ara, amb motiu del centenari, es veu ampliada amb préstecs temporals de noves obres, com ara el mític Tors de dona en pedra de 1974, que amplien el recorregut pels seus ideals estètics i tècnics.

  També a la Sala 1 del MUMA s’inaugurarà el 9 de febrer una exposició amb obres cedides per la família sota el títol “Leonardo Borràs, Centenari del Naixement (1923-2023)” que pretén junt amb la d’Algemesí, ratificar la importància de Leonardo en l’art i la vida artística de La Ribera. Allí a Alzira va fer els seus estudis secundaris abans de la guerra civil, tenint com a mestre a Rafael Pérez Contel, un dels principals pares del realisme modern, d’essència clàssica, i activista polític republicà, que va sembrar en ell la passió per l’escultura i els ideals de lluita per la democràcia i la llibertat. I a les dues ciutats va ser catedràtic d’institut, despertant moltes vocacions artístiques.

  Un capítol decisiu de la seua trajectòria ha estat l’evolució dels seus projectes de monuments públics que llueixen en diverses ciutats, que van del classicisme modern del Monument a Cabanilles, als caps esculpits dels homenots com Blasco Ibáñez, Fuster, Martí Domínguez i Salvador Castell, culminant amb els projectes conceptuals d’acer dibuixant en l’espai, com trobem al Monument al Llaurador o L’illa del Xúquer a Alzira, realitzats amb la col·laboració de l’arquitecte Pepe Carrasco. Per aquest motiu ambdós Ajuntaments han desenvolupat la ‘Ruta Leonardo Borràs’, un recorregut que uneix els monuments de l’autor als espais públics d’Algemesí i Alzira i que es podrà realitzar a les 11 hores el dissabte 18 a Algemesí, des del Museu de la Festa, i el dissabte 25 des del MUMA, a la mateixa hora.

  Pujar