elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Algemesí acull l’obra gràfica de la Col·lecció Martínez Gerricabeitia amb més de 100 peces d’artistes fonamentals de l’art contemporani

Algemesí acull l’obra gràfica de la Col·lecció Martínez Gerricabeitia amb més de 100 peces d’artistes fonamentals de l’art contemporani
  MÉS FOTOS
  Algemesí acull l’obra gràfica de la Col·lecció Martínez Gerricabeitia amb més de 100 peces d’artistes fonamentals de l’art contemporani - (foto 2)
  Algemesí acull l’obra gràfica de la Col·lecció Martínez Gerricabeitia amb més de 100 peces d’artistes fonamentals de l’art contemporani - (foto 3)

  Demà dimecres 23 de novembre a les 19 hores s’inaugura a la Sala d’Exposicions d’Algemesí ‘Estampes en transició. Obra gràfica de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia’, una de les col·leccions universitàries espanyoles d'art contemporani més importants, que pertany a la Universitat de València.

  La vicerectora de la Cultura de la Universitat de València, el director de la Col·lecció Guerricabeitia, José Martín, l’alcaldessa, Marta Trenzano i el regidor de Cultura, Pere Blanco, estaran presents a l’acte d’inauguració d’aquesta exposició que compleix el propòsit d´acostar el patrimoni artístic de la Universitat de València a la societat.

  A la Sala d’Exposicions Municipal d’Algemesí, ubicada al Casino Lliberal,  s’ha establert un itinerari per 17 seccions que aborden els conceptes lluita, amor, futur, paisatge, sexe, tradició, realitat, violència, naturalesa, abstracció, mort, poder, geometria, retrat, política, desigualtat i repressió, a partir de 112 obres de 85 artistes fonamentals de l’art contemporani com Adami, Litchenstein, Anzo, Equip Crònica, Equip Realitat, Eva Mus, Antoni Miró, Renau, Tàpies, Horacio Silva, Teixidor O Yturralde.

  La selecció realitzada pel comissari el Dr. Felipe Jérez es centra en l’obra gràfica des de mitjan segle XX, que va ser comuna en nombrosos artistes. No obstant, seran els grups compromesos políticament i socialment en etapes de conflicte o transició els qui, en especial a través d’un realisme crític, trobaran en l'estampa el mitjà primordial de manifestació plàstica i transmissió de continguts.

  La gran majoria van ser produïdes en els anys setanta i vuitanta del segle XX, encara que no en falten dels seixanta i noranta. Es tracta d'una col·lecció en origen privada, del gust dels seus propietaris –Jesús Martínez Guerricabeitia i Carmen García Merchante–, que reflecteix  una diversitat suficient per a aproximar-se al context artístic espanyol i internacional d'aquestes dècades: informalisme, expressionisme abstracte, abstracció geomètrica, neocubisme, realisme social i crític, figuració narrativa, art pop, neodadà o hiperrealisme.

  Una selecció nombrosa i representativa d'estampes en transició que esperem que permeta al públic, amb la contemplació pròxima que possibilita aquest tipus d'obra, percebre l'interès de l'art gràfic de la segona meitat del segle XX i sentir-ne la intenció, el compromís i el gust, tant dels seus creadors com dels col·leccionistes.

  Pujar