Castellano

Arriba el dijous llarder, una tradició prèvia a la Quaresma que es manté en la Comunitat

Arriba el dijous llarder, una tradició prèvia a la Quaresma que es manté en la Comunitat
  • Alfondeguilla o Sagunt són algunes localitats de la Comunitat Valenciana on mantenen aquesta tradició

Cada dijous abans de Carnestoltes i a l'inici de la Quaresma, part de la Comunitat Valenciana i alguns punts d'Espanya, celebren el dijous llarder, en castellà conegut com ‘jueves lardero’. Una tradició que ve d'antic i que ha anat passant de generació en generació.

Hui encara es manté en municipis com Sagunt o Alfondeguilla (Castelló) on és tradició berenar o sopar les tradicionals ‘berenetes’, una fogassa de pa farcida de tomaca, ou caigut i embotit, tota una menja.

A Alfondeguilla era costum anar a la muntanya

A Alfondeguilla el costum era berenar a la muntanya la tradicional fogasseta amb tomaca, ou i llonganisses (hi ha qui també afig botifarra). De fet, antigament se solia anar en família i amics anar a les casetes i a la muntanya amb els “berenetes”. Fins i tot, fa alguns anys era festiu en el col·legi i els xiquets podien anar a passar el dia amb els seus amics a la muntanya.

Amb el pas dels anys la tradició ha anat canviant. I encara que la gent no va a la muntanya, hui a Alfondeguilla és un dia festiu (i lectiu) i l'Ajuntament ha repartit entre tots els xiquets del CEIP Castro una fogassa de pa perquè els seus pares i avis puguen posar el farciment. I a la vesprada gaudiran de jocs i castells inflables, una activitat que de va deixar de fer en els dos últims anys de pandèmia.

Com es fan les ‘berenetes’ del dijous llarder?

Per a fer el berenar-sopar es necessita:

  • Una fogassa
  • Llonganisses (i botifarres)
  • Ous
  • Tomaca
  • Oli d'oliva
  • Sal

En primer lloc es frig l'embotit i es trau de la paella. Amb el mateix oli es frig la tomaca triturada i quan està fregit se li afigen els ous batuts.

Una vegada està fet, s'agrega l'embotit i es posa en la fogassa. I llest per a menjar!

Pujar