Castellano

Alfondeguilla celebra el 'dijous llarder': una tradició històrica que assenyala l'arribada de la Quaresma

Alfondeguilla celebra el 'dijous llarder': una tradició històrica que assenyala l'arribada de la Quaresma
  • Esta tradició se celebra cada any el dijous anterior al divendres de Carnestoltes i al Dimecres de Cendra

MÉS FOTOS
Alfondeguilla celebra el 'dijous llarder': una tradició històrica que assenyala l'arribada de la Quaresma - (foto 2)

Amb l'arribada de la Quaresma, Alfondeguilla reviu una tradició centenària esta setmana amb la celebració del Dijous Llarder, una festivitat arrelada a esta població de la Plana Baixa, que també se celebra en altres poblacions valencianes com Sagunt, que commemora el comiat de la carn abans de l'inici de la temporada de dejuni. Este dijous 8 de febrer, el poble es prepara per a gaudir de les tradicionals 'berenetes', delicioses fogasses de pa farcides de tomaca, ou caigut i embotit, mentres els xiquets participen de les activitats que ha programat l'Ajuntament.

El Dijous Llarder, el terme del qual deriva del llatí 'lardarius' que significa tocinero, és una jornada especial on es ret homenatge a antics costums. A Alfondeguilla, esta celebració va més enllà de la gastronomia, incloent-hi jocs infantils al parc de l'avinguda Betxí, música, pintacaras i globoflèxia.Antigament, esta festivitat solia ser motiu de reunió a la muntanya amb amics i familiars, i fins i tot era considerada festiva a les escoles, permetent als xiquets gaudir d'un dia a l'aire lliure.

La preparació de les 'berenetes' del Dijous Llarder és senzilla però deliciosa. Es comença fregint l'embotit i la tomaca triturada en oli d'oliva. Després, s'afigen els ous batuts i una vegada cuits, es col·loquen dins de la fogassa, creant una menja que delecta a tots els presents en esta festivitat tradicional.

 

Pujar