Castellano

Alfondeguilla celebra el dijous llarder: quins secrets amaga aquesta tradició?

Alfondeguilla celebra el dijous llarder: quins secrets amaga aquesta tradició?
  • Aquests són els ingredients per a elaborar el tradicional berenar-sopar

Amb l'arribada de la Quaresma, Alfondeguilla torna a celebrar aquesta setmana el dijous llarder, o dijous lardero, una tradició que ha anat passant generació rere generació i que consisteix a berenar o sopar les tradicionals ‘berenetes’, una fogassa de pa farcida de tomaca, ou caigut i embotit.

Aquesta menja es menja sempre el dijous anterior al Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. El dijous llarder és un homenatge al comiat de la carn. I és que en l'antiguitat, els cristians es donaven un últim festí menjant carn de porc en abundància abans de la Quaresma.

L'origen de la paraula ‘lardero’, que en valencià es coneix com llarder, deriva del llatí 'lardarius', que significa tocinero.

Enguany el dijous llarder és el dijous 16 de febrer i a Alfondeguilla ja es preparen per a gaudir d'aquesta tradició històrica que, a més dels ‘berenetes’ comptarà amb jocs infantils al parc de l’Arquet i una projecció d'una pel·lícula en l'edifici multifuncional.

Cap recodar que antigament era tradició anar a berenar a la muntanya amb amics i família. I fins i tot va arribar a ser festiu en el col·legi pel que els xiquets anaven a la muntanya a gaudir d'aquest dia.

Com es fan els ‘berenetes’ del dijous llarder?

Per a fer el berenar-sopar es necessita:

  • Una fogassa
  • Llonganisses (i botifarres)
  • Ous
  • Tomaca
  • Oli d'oliva
  • Sal

En primer lloc es frig l'embotit i es trau de la paella. Amb el mateix oli es frig la tomaca triturada i quan està fregit se li afigen els ous batuts.

Una vegada està fet, s'agrega l'embotit i es posa en la fogassa. I llest per a menjar!

Pujar