Castellano

Alarma en un municipi d'Alacant: cremen 8 contenidors de fem per tirar brases enceses

Alarma en un municipi d'Alacant: cremen 8 contenidors de fem per tirar brases enceses
  • L'Ajuntament recorda que cal apagar les cendres correctament abans de depositar-les en els contenidors

En qüestió de dues setmanes han cremat 8 contenidors de fem a les urbanitzacions del terme municipal de l'Alfàs, per llançar les cendres encara enceses procedents de les ximeneres als recipients, alguna cosa que sobrepassa la normativa vigent i es converteix en un autèntic perill per a la comunitat, ha manifestat el regidor de Serveis Tècnics i Neteja Pública, Oscar Pérez, que des de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi apel·la al civisme i responsabilitat ciutadana per a evitar que es continuen cremant contenidors de fem, “a l'objecte senzillament de no posar en perill la vida i els béns dels seus veïns i veïnes”.

L'alarma s'ha encés perquè en qüestió de dues setmanes s'han cremat 8 contenidors de fem, el principal foc es produïa en la zona del Captivador on cremaven fins a quatre contenidors, propagant-se ràpidament el foc de manera perillosa fins aconsegueix el clos d'un xalet. En els mateixos dies es cremaven altres poals i contenidors pels mateixos motius a la urbanitzacions de sant Rafael, Belmonte i l'últim en l’Arabí.

Un acte imprudent i una greu falta de consideració per part d'algunes persones, que llancen les brases encara enceses amb el senzill que és deixar les cendres unes hores, el temps necessari, en un recipient fins a comprovar que s'han apagat per a tirar-les en una bossa i deixar-les finalment en els contenidors.

Aquestes actuacions provoquen un greu perjudici econòmic per a les arques municipals, alhora que es poden causar altres danys materials i personals puntualitza Oscar Pérez, que fa una crida a la col·laboració ciutadana i en cap cas depositar cendres sense apagar per risc d'incendi i insisteix “abans de tirar cendres i brases assegurar-se que estan apagades. Un descuit pot ocasionar greus danys materials i personals. Les cendres també hauran de depositar-se en bosses, a fi d'evitar riscos en la salut dels treballadors del servei de recollida”.

La normativa actual per depositar fems, enderrocs, restes de poda i altres estris de manera incontrolada i prohibida en la via pública contempla multes des dels 600 a 1.500 euros. Se sol·licita per això la col·laboració ciutadana, d'ací la crida del regidor de Serveis Tècnics i Neteja Oscar Pérez “perquè ens facen arribar fotos i vídeos, amb els infractors”.

L'Alfàs del Pi compta amb dos Punts Nets per a reciclar de manera responsable
Existeixen dos punts nets, un en l’Albir i un altre en el nucli urbà de l'Alfàs, als carrers Tauró i el Regne Unit, on es permet gestionar de manera correcta la retirada de les deixalles domèstiques que no poden ser depositats en els contenidors de fem, com poden ser enderrocs, estris, restes de poda o aparells electrònics. En concret, els punts nets admeten paper i cartó, vidre, envasos, piles, aparells elèctrics i electrodomèstics, olis, aerosols, radiografies, fluorescents, enderrocs procedents de xicotetes obres domèstiques, estris, ferralla i restes vegetals. En resum, tots aquells desfets que no es poden tirar en els contenidors que es troben a peu de carrer.

Oscar Pérez anima a continuar reciclant i a fer un bon ús dels punts nets. Es tracta d'aconseguir entre tots un municipi més net i més respectuós amb el medi ambient. “Si reciclem en origen, els residus van directament a les plantes específiques de tractament per a la seua reutilització, amb el que s'evita l'extracció de noves matèries primeres”, ha afegit.

L'horari del Punt Net del carrer Regne Unit és de dilluns a dissabtes, de 10 a 13 hores. Quant a l'Albir, el Punt Net del carrer Tauró obri de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores, i també els dimarts i dijous, de 16 a 19 hores. Qualsevol persona resident a l'Alfàs del Pi pot fer ús gratuït d'aquests espais. Només s'admeten residus generats per particulars i cal estar empadronat en el municipi. A més, s'ha de presentar el DNI en anar a depositar els residus.

L'empresa concessionària del servei de recollida de residus (SAV) posa a la disposició de la ciutadania un número de telèfon gratuït -900.102.952- al qual poden cridar per a aclarir dubtes, sol·licitar informació sobre quin és el punt net més pròxim i també concertar cites per al reciclatge d'estris de gran grandària i voluminosos.

MÉS FOTOS
Alarma en un municipi d'Alacant: cremen 8 contenidors de fem per tirar brases enceses - (foto 2)
Alarma en un municipi d'Alacant: cremen 8 contenidors de fem per tirar brases enceses - (foto 3)
Alarma en un municipi d'Alacant: cremen 8 contenidors de fem per tirar brases enceses - (foto 4)
Pujar