elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sabies que a Aldaia es fabrica el clàssic Danone de vidre que es consumeix a la resta d'Espanya?

Sabies que a Aldaia es fabrica el clàssic Danone de vidre que es consumeix a la resta d'Espanya?
Sabies que a Aldaia es fabrica el clàssic Danone de vidre que es consumeix a la resta d'Espanya?
  • La llet que s'utilitza per a aquest i altres centenars de productes que fabrica la planta prové de productors dels voltants d'Aldaia

És un record que tenen moltes persones de la seua infància, berenar el iogurt de vidre de Danone, el de tota la vida. El repicar de la cullereta contra el got de vidre que ens donava la iaia i que avui encara molts consumim recordant tan dolços moments. T'havies parat a pensar mai on es fabrica aquest iogurt? Doncs ni més ni menys que a la planta que té la companyia a Aldaia. A més, la llet que es fa servir per fabricar-lo prové de productors locals, dels voltants d'Aldaia, en concret, d'un radi de 80 quilòmetres.

La planta de Danone a Aldaia és, de fet, de la més gran de la companyia a Europa per extensió i ha esdevingut un referent dins del negoci. La seua producció se centra en begudes funcionals com Activia, YoPro, Densia i Vitalinea, la gamma de postres i l'icònic Danone de vidre. A més, és l'única planta al món que produeix el conegut Danacol i també l'Actimel, juntament amb una altra planta a Holanda. En total, la fàbrica produeix 282 referències elaborades i pràcticament el 60% d'aquesta producció s'exporta a tot Europa.

A elperiodic.com hem visitat la fàbrica i hem conegut moltes curiositats d'aquesta, com per exemple que hi ha productes que, segons el mercat al qual vagin dirigits, es produeixen d'una manera diferent. Per exemple, l'Actimel no sap igual aquí que a Itàlia o França, encara que tot ixca de la planta d'Aldaia. La seua direcció explica que això és perquè els gustos són diferents a cada país i s'hi adapten.

També és ressenyable que Danone divideix la seua producció en quatre categories: productes lactis, nutrició especialitzada, aigua i productes vegetals. Des de la planta d'Aldaia ressalten l'auge que ha tingut aquesta darrera categoria ja que la societat demana cada vegada més productes de proteïna vegetal i s'han hagut d'adaptar als canvis a la fàbrica.

Una mica d'història de Danone

Fa més de cent anys, Isaac Carasso va crear el primer iogurt Danone a Barcelona. Sí, no molta gent coneix que la gran multinacional té el seu origen a Espanya i els primers iogurts es comercialitzaven a farmàcies i no anaven en pots de vidre, sinó de porcellana. A poc a poc la companyia va anar creixent fins que el 1940 es va construir la primera fàbrica de Danone i amb el pas dels anys ha anat creixent fins a convertir-se en una corporació amb més de 100.000 empleats i productes venuts a més de 120 mercats. Danone va registrar unes vendes de 24.700 milions. € el 2018.

Danone aposta per la seua planta a Aldaia

Danone ha apostat fermament per la seua planta a Aldaia en instal·lar aquí la primera instal·lació de plaques solars a Espanya i la més gran d'Europa, tal com els explicava elperiodic.com. La companyia ha fet una inversió de 2,2 milions d'euros per posar en marxa 5.680 panells fotovoltaics, que permetran reduir més de 735 tones de CO2 cada any.

Des de la seua inauguració el 2002, la planta d'Aldaia ha passat per diferents canvis tècnics i organitzatius que han ajudat a reduir els consums d'energia tèrmica i elèctrica, destacant-ne les millores en la generació d'aire comprimit i la recuperació de l'energia de l'aigua calenta.

Pujar