elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol

Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol
  • Acció Ecologista-Agró va denunciar que durant anys tota classe de residus​ que amenacen la conservació d'este ecosistema clau per a garantir la sobirania i la seguretat alimentària i que poden perjudicar l'aiguamoll valencià

Acció Ecologista-Agró va denunciar el passat 30 de gener mitjançant un escrit presentat electrònicament a l'Ajuntament d'Aldaia i a la Conselleria de Medi Ambient l'existència d'un abocador il·legal i incontrolat dins de l'àmbit del PORN de l'Albufera​. Enmig de l'horta protegida d'Aldaia (Horta Sud, València) s'han estat "acumulant durant anys tota classe de residus​ que amenacen la conservació d'este ecosistema clau per a garantir la sobirania i la seguretat alimentària i que poden perjudicar l'aiguamoll valencià". Motiu pel qual demanen a les autoritats competents que actuen per a posar fi en estos comportaments incívic​s i evitar que es tornen a produir en un futur.

"La situació que s'està vivint a Aldaia ​és una vergonya que desgraciadament es repetix en tots els municipis valencians d'horta. Abandonar-la per després poder justificar la seua destrucció amb la construcció de nous polígons industrials i noves residències, per a les quals en la majoria d'ocasions no subjau cap necessitat, ha motivat moltes reclassificacions que deslegitimen la protecció de l'horta.​ Espai, que recordem, ha sigut declarat recentment per la FAO com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (distinció SIPAM​)", asseguren els ecologistes.

En este cas concret, la zona on han localitzat el macroabocador il·legal compta amb diversos nivells de protecció, segons Agró i és que "la parcel·la, que segons el cadastre disposa de 14.430 m², se situa en sòl no urbanitzable protegit i sòl no urbanitzable comú agropecuari, emparats per la llei de l'horta. A més, la part corresponent a sòl no urbanitzable protegit es troba dins de l'àmbit del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la conca hidrogràfica de l'Albufera, segons la cartografia del visor de la Generalitat Valenciana".

"Els residus acumulats en la parcel·la, són molts i variats, com es pot observar a les fotografies que acompanyen la denúncia registrada. abunden tot tipus de plàstics, aparells elèctrics i electrònic​s (RAEE), ​grans voluminosos, enderrocs, deixalles de la indústria automobilística i altres embalats que no sabem si contenen deixalles perilloses, que de ser així motivarien una infracció greu, d'acord amb la normativa", per la qual cosa "des d'Acció Ecologista-Agró considerem irresponsable la no actuació de l'Ajuntament, assabentat segons veïnes del municipi d'este macroabocador il·legal, per tots els problemes sanitaris que la contaminació del sòl pot desencadenar. ​Per això, hem demanat la clausura immediata de l'abocador o el cessament de l'emmagatzematge sense complir les obligacions establides per la normativa de residus (article 21 de la Llei 7/2022), l​a restauració de la realitat física alterada, consistent en la neteja i recuperació de la salubritat i higiene de la zona afectada. A més de​ la imposició de la corresponent sanció. Com que no podem continuar mirant cap a un altre costat".

MÉS FOTOS
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 2)
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 3)
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 4)
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 5)
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 6)
Ix a la llum un macroabocador il·legal pròxim a l’Albufera amb les dimensions d'un camp de futbol - (foto 7)
Pujar