elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aldaia homenatja al mestre i poeta Francesc Aledón reconegut per la seua tasca pedagògica innovadora

Aldaia homenatja al mestre i poeta Francesc Aledón reconegut per la seua tasca pedagògica innovadora
  MÉS FOTOS
  Aldaia homenatja al mestre i poeta Francesc Aledón reconegut per la seua tasca pedagògica innovadora - (foto 2)

  Aldaia homenatjarà el pròxim dijous 8 de novembre a les 19 hores al Teatre del Mercat al mestre i poeta Francesc Aledón un any després de la seua mort per reconèixer la tasca pedagògica innovadora que va implementar en dos de les escoles de la localitat, on va estar fortament implicat, el CEIP Martínez Torres i especialment el CEIP Platero y yo, centre educatiu en què es va jubilar. Francesc Aledón, natural de València, inicià camins didàctics innovadors entre els quals destaquen les seues auques amb les quals realitzava una important tasca de divulgació dels contes i tradicions valencianes. La zona infantil de la plaça d'Europa portarà el seu nom a partir d'este moment.

  Aledón va dur a terme propostes educatives atractives i interessants des de la vessant pedagògica per connectar amb el seu alumnat com Cinema per tothom, projecte amb el qual treballava l'escriptura, l'expressió plàstica i els valors a través de la història del cinema; L'Esplet, una revista trimestral, el contingut de la qual servia per mostrar el treball del seu alumnat; o Dinar de germanor i joia, amb el qual treballava els aliments i l'alimentació saludable i la convivència. A banda, el mestre valencià componia junt al seu alumnat cançons per fomentar la creativitat dels xiquets i xiquetes i el treball en equip.

  De la seua tasca desenvolupada al CEIP Platero y yo Francesc Aledón va arribar a publicar a l'editorial L'Eixam els llibres Les nostres auques: les auques de quan érem menuts, Les nostres auques: els contes de sempre i Cal tio Carmelo: un treball per conèixer i estimar l´horta i la natura on es feia palesa la implementació de les seues propostes innovadores en el camp de la docència. Per l'aplicació de les seues iniciatives a aquest centre va rebre diversos guardons com el Premi Baldiri i Reixac, el qual va aconseguir repetidament. Durant els anys noranta va ser reconegut amb aquest guardó en dues ocasions. La primera, l'any 1992 amb La Canalla del Tirant de 2n d'EGB pel treball Els quefers de la canalla i l'any 1993 amb La Canalla del Zayyan de 5è d'EGB pel treball Sense oblidar el passat, fent present cap el futur. Novament en els anys 2000 i 2004 va tornar a ser premiat, aquests cops amb La Canalla 25 d'abril de 2n curs de primària pel treball Aldaia la canalla i amb La Canalla Na Violant d'Hongria de 2n curs de primària pel treball Anem a Poblet, respectivament. Així mateix, Aledón va rebre també el III Premi Caixa Popular Enric Soler i Godes d'Experiències Pedagògiques l'any 2002 pel treball Cal tio Carmelo: un treball per conèixer i estimar l'horta i la natura realitzat amb La Canalla 9 d'octubre.

  A banda de la seua implicació en el camp de la docència, Francesc Aledón va escriure llibres per adults com I jo he gosat imaginar=ed io ho osato immaginare, Singladures, Flashbacks analepsis, Amalgama, Sé que ha de vindre i Mirades i també va participar en moviments reivindicatius socials, mediambientals i veïnals. Per això, el pròxim dijous en l'acte homenatge que es realitzarà al Teatre del Mercat se sumaran al reconeixement pòstum del mestre Aledón personalitats dels diversos àmbits on l'educador va treballar o col·laborar. Entre ells, hi estaran presents Rafael Martorell, del CEIP Platero y yo, Rafa Arnal, de l'editorial L'Eixam, Vicent Font, de GUAIX, Abelardo Muñoz, de Cartelera Turia o Mari Àngels Simarro, de Salvem Cabanyal. També hi intervindrà Ana Torres Aledón, neboda del mestre, i alguns dels ex-alumnes de les canalles.

  Pujar